Робот ще се опита да провери радиоактивното гориво в японската АЕЦ „Фукушима“ в рамките на сложната операция по преодоляване на последствията от ядрената авария през 2011 година.

Целта на проверката е преценка на статуса на ядреното гориво, включително и дали то е достатъчно стабилно за да бъде преместено или ще започне да се рони при контакт.

„Операцията започна в 7 часа сутринта местно време и ще продължи около 5 часа. До момента няма проблеми с нея“, заяви говорител на оператора TEPCO за АФП.

Операцията се извършва във втори реактор, един от трите, които се стопиха след силното земетресение и последвалото цунами през март 2011 година.

Роботи вече успяха да влязат в реактора, което позволи на експертите да оценят визуално ситуацията, но днешният тест ще бъде първият за преценка на стабилността на радиоактивния материал. Премахването му се смята за най-трудната част от операцията по преодоляване на бедствието – най-сериозната ядрена авария след тази в Чернобил.

Очаква се премахването на горивото да започне най-рано през 2021 година, а ТЕРСО има да реша голям брой други проблеми, включително какво да направи с големите количества радиоактивна вода, намираща се в контейнерите в АЕЦ-а.

При земетресението и цунамито през март 2011 година загинаха 18 000 души. Стотици хиляди бяха евакуирани заради опасността от радиация. Японските власти полагат усилия да възстановят района, който се намира на около 240 километра северно от Токио, въпреки че местата в непосредствена близост до АЕЦ-а остават необитаеми заради радиацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук