Днес Международният съд ще се произнесе по искане на Иран да му бъдат освободени 2 милиарда долара замразени авоари, за които САЩ твърдят, че трябва да бъдат изплатени на около 1000 жертви на тероризъм, съобщава АФП.

През 2016 година Върховният съд на САЩ постанови, че Техеран трябва да плати в брой на оцелелите и на роднините на жертвите на атентати, за които Иран носел отговорност, включително и за взрива в казармата на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 година, при който загинаха 214 военни.

Иран твърди, че решението на САЩ нарушава Споразумението за приятелство с Вашингтон от 1955 година – документ, подписан преди Ислямската революция през 1979 година.

Последното изслушване по обжалването от базирания в Хага трибунал беше през октомври. Вашингтон тогава заяви, че „ръцете на Иран не са чисти“, а заради подкрепата за тероризма, случаят въобще не трябва да бъде разглеждан.

Международният съд е институция на ООН и е създаден след Втората световна война за да разрешава спорове между държавите-членки на световната организация. Решенията му са задължаващи и не могат да бъдат обжалвани. Въпреки това съдът няма средства, с които да наложи изпълнението им.

Днешното решение заплашва да налее още масло в огъня, след като през октомври магистратите наредиха на Вашингтон да вдигне санкциите срещу Иран за хуманитарни стоки. Часове по-късно САЩ обявиха, че се изтеглят от Договора за приятелство, въз основа на когото Техеран базира завеждането на делото в Хага.

Напрежението между двете държави вече ескалира и около 40-тата годишнина от отбелязването на Ислямската революция в Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук