Сашо Дончев"Овъргаз" и бившият военен министър Бойко Ноев разговарят по време на кръгла маса

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015. Това каза пред бТВ бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Ноев е убеден, че ключът към разгадаването на загадката – кой стои зад отравянето и защо го е направил – се крие във „Виафот” – дружеството, свързано със сюжета около „Дунарит”, чийто собственик е именно Гебрев.

„Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие „Дунарит”. Служи за прикритие на някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС”, каза Ноев.

Той е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015  е бил до леглото му, когато оръжейният търговец се е борел за живота си след тежкото отравяне.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

„Първо – тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов, но и други имена да се появят скоро. Въпросът е – кои са българските ятаци? Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам Путин да е (поръчител, бел. ред) – това са глупости. Но факт е, че това е дело на руски граждани – разузнавачи или престъпници някакви”, коментира Ноев.

Още един мотив, който Ноев посочи като възможен за отравянето на Гебрев – Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава членка на НАТО.

Той показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето: „Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок” – същото съединение, което е от групата на отровното вещество VX.

Междувременно от гражданската организация БОЕЦ запитаха през социалните медии Националната служба за охрана (НСО)  – „дали дегустирането на храната на охранявани от тях лица – Пеевски, Доган, Цацаров и Борисов – влиза в задълженията на техните служители“.  Те питат още „колко смъртни случая има в службата за последните десет години и какви са причините за смъртта на служители“, ако има такава. Сдружението се интересува също така „има ли установени опити за отравяне на охранявани лица? Кога, кои са лицата, каква е била отровата и по какъв начин е бил извършен опитът за отравяне. Разкрити ли са поръчителите и извършителите на тези покушения, ако е имало такива“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!