Борисов, Хопкинс
на снимката: премиерът Бойко Борисов и посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс

Премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса ”Гебрев”.

Причината за тази среща е информацията, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал може да е свързан и с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Това твърдят два сайта за разследваща журналистика – руски и британски.

Казусът ще бъде разгледан в четвъртък и от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обеща, че и след Брекзит приоритет ще остане опазването на сигурността във всички държави от Европейския съюз.

„Дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца. Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая Скрипал“, заяви Хопкинс.

И добави:

„Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби. В момента тече разследване, затова не може да дадем детайли, но работим в съвместен екип и близко партньорство, и предстои да установим фактите по този случай. Всички въпроси свързани с националната сигурност на Великобритания и България са от първостепенна важност за нас и ще продължим това разследване дори и след Брекзит“.

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна каза, че замесен в случая „Скрипал” агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти България.

 „На 28 април 2015 г. Гебрев след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в хотел „Кемпински-Зографски” тогава, се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 в такова състояние изпада неговият директор на производство в ЕМКО, който е откаран в Токуда, бил е лекуван след това в „Пирогов”. На 1 май 2015 СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно на 4 май 2015 синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на ЕМКО и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения”, поясни Цацаров.

И добави:

„Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафе-машина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев. Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата. През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител”, отбеляза главният прокурор.

Цацаров обясни, че през 2018г. е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, „че отровата в нашия случай българският, е от семейството на Новичок”.

Разследването е възобновено през октомври миналата година, след което е подписано споразумение между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС за създаване на съвместен екип за разследване на случая и до настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.

Цацаров каза, че Гебрев първи път казал, че е поискано от него изследване във финландската лаборатория Verifin, което е заплатено от самия него. Според главния прокурор заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди.

„В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.

„След възобновяването на разследването на случая „Гебрев“ с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви главният прокурор.

Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 г.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено”, подчерта Цацаров.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!