Най-старият български град Пловдив официално стана Европейска столица на културата за 2019 г. Градът има над 6000-годишна история и е смятан и за най-старото селище в Европа.

В архитектурата на града своя отпечатък са оставили тракийската, древногръцката, римската, византийската и османската цивилизации. Това е едно от най-големите доказателства за ценността на българския град.

"Евронюз", Пловдив

Над 50 хил. души се събраха на централния площад в Пловдив в събота вечерта, за да гледат тържествената церемония по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата”.

Сгушен между Балкана и Родопите, вторият по големина град в България след столицата София е хилядолетия се намира на кръстопът между Западна Европа и Близкия Изток. Градът, разположен от двете страни на река Марица, е известен и със своето етническо многообразие.

"Евронюз", Пловдив

Много от 340-те хил. жители на Пловдив са представители на турското, ромското, арменското, гръцкото и еврейското малцинства. Всички те имат силно влияние върху оживения културен живот на града.

Над 350 културни събития ще се проведат в Пловдив тази година, включително изложба, в която ще са включени парчета от Берлинската стена за отбелязването на 30-тата годишнина от разрушаването й.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

  • Градът  разположен върху седем сиенитни скали, някои от които са високи 250 метра. Това е причината Пловдив да се нарича „Градът под тепетата”.
  • По времето на траките името на Пловдив било Пулпудева, а през 341 г. пр. Хр., след завладяването му от Филип II Македонски, той е преименуван на Филипополис.
  • От 46 г. сл. Хр. той се казва Тримонтиум и е столицата на римската провинция Тракия.
  • В старата част на града са запазени фрагменти от римските стени. Средновековните руини от крепостта на Цар Асен II и Бачковският манастир също са наблизо.
  • През 1364 г. градът е завладян от Османската империя и започва да се нарича Филибе.
  • От основаването на българската държава през 681 г. Пловдив се превръща в ключова крепост на Византийската империя.
  • След Руско-турската война (1877-1878) Пловдив става столица на Източна Румелия, която се присъединява към България през 1885 г. Официално е прието настоящото име на града след Първата световна война.
  • Пловдив е рожденото място на движението за демократични промени в България, което през 1989 г. събра достатъчно подкрепа, за да свали комунистическия режим.
  • Градът е пътен възел на железопътната линия Белград-София-Истанбул. Освен това Пловдив е плодородният център на пазара на тютюн, ориз, зеленчуци и плодове в България.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!