Бейрут, взрив, загинали

Ливанското правителство е било предупредено за възможността от смъртоносен взрив на пристанището в Бейрут. За последно предупреждение е било получено през месец юли. Това стана ясно след разследване на новинарската агенция „Ройтерс”.

В предупреждението ясно е бил упоменат и товарът от 2 750 тона амониев нитрат, който предизвика смъртоносния взрив миналата седмица. Жертвите от инцидента са най-малко 165, а ранените са около 6 000, пише „Евронюз”.

Издирването на изчезналите лица продължава, като в него към този момент участват над 800 спасители от 20 различни страни.

Италиански специалисти по химически и биологични инциденти също са на място. Ръководителят на екипа Стефания Фиоре заяви, че отровните газове вече не се разпространяват толкова интензивно и сега вече е възможно да се открият точните места, на които са били складирани химикалите в пристанището.

Това ще подпомогне работата на ливанските власти и на издирвателните екипи да продължат работата си в сигурна среда и да се препоръча подходящи защитна екипировка.

Издирвателните дейности към този момент са под ръководството на ливанския флот. Според собствената й информация, трябва да открие всичките 20 или повече изчезнали лица, чиито роднини не разполагат с никаква информация за съдбата им.

Световната програма за храните на ООН нареди доставката на 17 000 куб. метра пшеница, необходими да задоволят нуждата от хляб в столицата за две седмици. Огромен силоз със запаси от зърно също беше изравнен със земята по време на взрива.

Припомняме, че вчера правителството на Хасан Диаб подаде оставка след дни на протести в Бейрут, предизвикани от последиците от експлозията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук