плакатите от протестите
Източник: FB "Правосъдие за всеки"

Хиляди антиправителствени протестиращи в България, скандиращи „Мафията вън“, са по улиците на столицата София, с обвинения в корупция и искане за оставката на премиера Бойко Борисов, неговото дясноцентристко правителство и главния прокурор, твърди в публикация Евронюз. Медията търси отговор каква е историята зад протестите и може ли Борисов успешно да потуши бурята, обхванала администрацията му.

След припомняне за нахлуването в кабинетите на президента Румен Радев, твърдящ, че Борисов, че има „връзки с олигарсите“, и арестите на негови подчинени, публикацията обръща поглед към главния прокурор Иван Гешев и повдига въпроси дали ролята му не е станала твърде политическа.

„Корупцията и дефицитът на правосъдие са спешни за разрешаване проблеми“, казва пред Евронюз Димитър Бечев, старши сътрудник на Атлантическия съвет. „Но сега това е в резонанс с по-широк кръг от обществото, а премиерът Борисов изглежда слаб и зависи от интереси“, казва той.

„Протестиращите, които скандираха „Мафия“ и „Оставка“, обвиняват правителството на Борисов и главния прокурор Гешев в умишлено забавяне на разследванията на предполагаеми връзки между длъжностни лица и местни олигарси“, продължава статията.

Президентът Радев е цитиран в текста относно мнението му, че „превръщането на правителството в мафиотска структура е накарало българите от всички възрасти, независимо от политическата им принадлежност, да повдигнат искания за спазване на закона“. Според него, гневът се е надигнал след години на „корупция, подбуждане на страх, рекет на прокуратурата“.

Не са подминати и случаите на полицейска бруталност, както и на раняване на полицаи.

Корумпирана ли е България? – задава въпрос Евронюз.

В отговор на този въпрос медията сочи надзирателят „Transparency International“, който нарежда България като най-корумпираната от 27-те държави в ЕС.

Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения, казва за Евронюз:

„Хората се вбесиха много, защото вече са убедени, че олигархията има много по-голяма власт над държавата, отколкото всеки може да си представи, и че главният прокурор действа като политик, а не като обществен защитник“.

Но не е само на политическо ниво, твърди текста. Според него корупцията засяга и бизнеса на България. „За икономиката се казва, че е една от най-бедните в Европа, главно поради корупцията“, продължава публикацията и цитира доклад от 2019 г. от Центъра за изследване на демокрацията в София за корупцията в България, че поне 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики.

Според текста, нито призива на Борисов за успокояване на обстановката заради „необходимостта от стабилност, тъй като светът влиза в най-ужасната си криза“, нито поисканата от него оставка на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи след разговори в рамките на партията, няма да накарат протестиращите да се приберат вкъщи.

„Възможно е да сме стигнали до момент, в който няма връщане назад – в смисъл, че само провеждането на нови избори може да разреши кризата“, казва Ченева.

Тъй като броят на протестиращите е между 10 000-20 000 души, тя смята, че движението „не заплашва стабилността или обществения ред“.

За Евронюз Мария Матева, 32-годишна активистка от Правосъдие за всеки, казва, че протестиращите искат цялостна реформа на правосъдната система, включително промени в ролята на главния прокурор – никоя настояща партия не е годна да предизвика реални промени в България.

„Повечето политически формации в България произхождат от комунистическата партийна структура. Те са едни и същи хора, оцветени по различен начин“, твърди Матева.

Тя се надява, че по-малки партии като Демократична България (ДБ), подкрепени от „истинските демократи“, според нея, ще станат по-големи в бъдеще. (В момента ДБ няма места в парламента).

Матева смята, че именно младите хора ще имат силата да обърнат вълната – поколение, което „е учило и живяло в чужбина“ и на което „се възлагат надежди да се отърве“ от сегашната политическа класа, нещо, което предишните поколения не са успели да постигнат.

Катрина Димитрова, млада българка, учила във Великобритания и живееща в момента в Лондон, е част от поколението, за което Мария Матева споменава, и се съгласява с нея: „Нуждаем се от ново начало, нови лица“.

Какво е решението на протестите на България? – задава друг въпрос Евронюз.

„Решението за изкореняване на корупцията в България се крие в нови избори“, казва Бечев и добавя, че те ще трябва да бъдат последвани от „реформа на съдебната система“, която ще включва „ограничаване на властта на генералния прокурор и разширяване на отчетността“.

Но това изглежда малко вероятно, смята от своя страна медията.

„Сегашният мандат на Борисов предстои да приключи в началото на 2021 г. и той отказва да се оттегли. Премиерът ще се изправи пред вот на недоверие, внесен от от Социалистическата партия, през следващата седмица, който се очаква да спечели“, заключава Евронюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!