ЕП, европейски парламент, Страсбург

„Колебаещите се“ държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната“. Това се казва в приета днес резолюция на Европейския парламент относно войната срещу Украйна. Сред тези колебаещи се държави е и България, която упорито отказва да изпрати военна помощ – тоест оръжие, на Украйна.

Резолюцията е приета с 504 гласа „за“, 26 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“.

Членовете на Европейския парламент призоваха всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в Украйна и опита на Русия да придобие територия със сила. В резолюцията, приета днес, евродепутатите заявяват, че резултатите от фиктивните референдуми, проведени под дулата на автомати, за анексирането на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, са „нелегитимни“ и призовават държавите членки да приемат допълнителни строги санкции в отговор на тези действия, предадоха от пресслужбата на Европейския парламент.

Увеличаване на военната помощ за Украйна

Приветствайки смелостта на украинския народ, който защитава страната си и европейските ценности, членовете на ЕП призовават държавите-членки на ЕС и другите държави, подкрепящи Украйна, да увеличат значително военната си помощ, особено в областите, в които това е поискано от украинското правителство. „Колебаещите се“ държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Неотдавнашните руски заплахи за използване на ядрено оръжие са безотговорни и опасни, предупреждават членовете на ЕП. Те призовават държавите членки и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна. Всеки опит на Русия да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре Европейския съюз да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана, се казва още в прессъобщението.

Членовете на ЕП осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените или помощните формирования на Русия – действие, което Четвъртата Женевска конвенция забранява. С цел запазване на стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия, членовете на ЕП призовават също така за увеличаване на подкрепата за страните от региона, които са изпитали приток на руски граждани, по-специално Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Необходимост от засилване на защитата на европейската критична инфраструктура

По отношение на експлозиите по газопроводите на „Северен поток“, членовете на ЕП заявяват, че има „все повече предположения, че те са резултат от координирани и умишлени действия от страна на държавен участник“. Експлозиите показват колко опасна е политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива и че превръщането на енергийните доставки в оръжие е издигнато на ново равнище. Резолюцията призовава държавите членки да разглеждат защитата на европейската критична инфраструктура като приоритет, да повишат нейната устойчивост срещу външни атаки и да продължат да подкрепят устойчивостта на партньорите от Източна Европа и Западните Балкани.

Накрая, членовете на ЕП призовават за създаването на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна с цел наказателно преследване на „Путин и всички руски цивилни и военни длъжностни лица и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна“.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук