„Справянето с енергийната криза изисква нови подходи. От преодоляването ѝ зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност“. Това каза президентът Румен Радев от Прага, където пристигна днес.

В Прага се провежда първата среща на Европейската политическа общност – група от 44 европейски и съседни на Европа държави. Този форум и утрешната неофициална среща на върха на ЕС се провеждат в Пражкия замък в столицата на Чехия, настоящия ротационен председател на блока на 27-те. Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон.

„Има множество предизвикателства – преодоляване на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени усилия, не само от всички страни-членки на ЕС, но и от всички държави от стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация, търсене на общи механизми и решения”, каза още Радев пред журналисти.

Освен това е много важно страните партньори на ЕС, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция, каза той.

„Изключително важна е засилващата се роля на България, която се превръща в инициатор на иновативни решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция”, каза още президентът на България.

„Продължаваме и дискусиите, които имахме днес с президенти и премиери – на Румъния, Унгария, Словакия, Азербайджан, Гърция и Турция“, посочи още той, говорейки за допълнителни количества газ.

Радев подчерта и необходимостта от инфраструктурна свързаност, както и „географското положение на България като страна, свързваща Азия и Африка с Европа“.

Радев посочи, че му предстои разговор с премиера на Нидерландия – Марк Рюте, относно „особената позиция“ на страна за влизането ни в Шенген.

В рамките на форума българският президент вече е разговарял с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по енергийни въпроси.

„Единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери за втечнен газ на техните терминали. България много закъсня с осигуряването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, но има шанс“, обясни държавният глава.

Радев допълни, че страната ни води разговори за придобиване на бойни самолети със САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

„България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе“, заключи той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук