коронавирус, грипна епидемия

Мерките срещу разпространението на коронавирус в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Министерството на здравеопазването, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.).

Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Изключение от изискването за носене на защитна маска за лице се допуска за деца до 6 – годишна възраст, се казва в заповедта.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.а работодателите, органи по назначаване и ръководства на висши училища да се грижат за редовното проветряване и дезинфекция на помещенията, за недопускане до работните помещения и в помещенията на висшите училища на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), да се грижат персоналът, преподавателите и студентите да са инструктирани за правилна хигиена на ръцете.

В заповедта се посочва още, че работодателите могат, по своя преценка, да организират дистанционна форма на работния процес и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито; осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта; поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда, се казва още в заповедта.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук