ани ерно

Френската писателка Ани Ерно получи Нобеловата награда за литература за 2022 г. „за смелостта и клиничната острота, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“, съобщиха от организацията, която присъжда наградата в четвъртък.

Ерно, чието творчество е предимно автобиографично, е на 82 години.

Наградата се присъжда от Шведската академия и е на стойност 10 милиона шведски крони (914 704 долара).

В обяснението на избора си Академията посочва, че Ерно „последователно и от различни ъгли изследва един живот, белязан от силни различия по отношение на пола, езика и класата“.

Дебютният ѝ роман е „Les Armoires Vides“ през 1974 г., но тя получава международно признание след публикуването на „Les Années“ през 2008 г., преведен на „The Years“ през 2017 г.

„Това е най-амбициозният ѝ проект, който ѝ осигурява международна репутация и множество последователи и литературни ученици“, казват от Академията за тази книга.

Наградите за постижения в областта на науката, литературата и мира са учредени със завещанието на шведския химик и инженер Алфред Нобел, чието изобретение на динамита го прави богат и известен, и се присъждат от 1901 г. насам.

Макар че много от предишните носители на наградата за литература са били много четени още преди да я получат, наградата предизвиква огромно медийно внимание и може да изстреля по-малко известни автори към световна слава, като същевременно стимулира продажбите на книги дори на литературни суперзвезди, отбелязва „Ройтерс“.

Някои награди са били присъждани на писатели извън основните литературни жанрове, сред които френският философ Анри Бергсон през 1927 г., британският министър-председател Уинстън Чърчил през 1953 г. и американският певец и автор на песни Боб Дилън през 2016 г.

Сред фаворитите на букмейкърите за тазгодишното издание на наградата бяха френският писател Мишел Уелбек, спечелил международна известност с романа си „Атомизиран“ през 1998 г., кенийският писател Нгуги ва Тхионго, канадската поетеса Ан Карсън и роденият в Индия Салман Рушди.

През август Рушди беше намушкан с нож в щата Ню Йорк, докато се готвеше да изнесе лекция, и получи сериозни наранявания.

Миналогодишната награда, която се смята за най-престижната литературна награда в света, беше спечелена от танзанийския писател Абдулразак Гурна.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук