Алексей Навални

Европейският парламент присъди на руския опозиционен лидер Алексей Навални наградата на името на Андрей Сахаров за свобода на мисълта, основната награда за правата на човека в Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Фактът, че Навални е станал лауреат на наградата, беше съобщено от Европейската народна партия, най-голямата фракция в Европейския парламент, която номинира Навални за тази награда в края на септември.

Други номинирани за наградата бяха афганистанските правозащитници и бившият президент на Боливия Жанин Анес.

Наградата се присъжда ежегодно

Наградата на Сахаров за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Размерът на премията е 50 000 евро.

Церемонията по награждаването ще се състои през декември. Навални няма да може да присъства на събитието, тъй като е в руска колония от началото на тази година. Той трябва да бъде освободен през есента на 2023 г., но срещу опозиционния лидер в Русия са образувани още няколко наказателни дела.

Миналата година белоруските опозиционери получиха наградата Сахаров . През 2018 г. наградата бе присъдена на украинския режисьор Олег Сенцов, който беше осъден от руски съд на 20 години затвор по обвинения в тероризъм. През есента на 2019 г. той беше освободен като част от обмен на затворници между Русия и Украйна.

Наградата „За свобода на мисълта“ на името на Адрей Сахаров е учредена от Европейския парламент през 1988 г. и се присъжда на хора или обществени организации „за техния изключителен принос в борбата за свобода на мисълта и правата на човека по целия свят“.

„Наградата „Сахаров“ е, разбира се, награда за всички вас. За всички хора, които не са безразлични, които дори в най-мрачните времена не се страхуват да говорят истината“, заяви в Tуитър антикорупционната фондация на Навални.

Организацията заяви в сряда, че наградата „Сахаров“ за правата на човека, присъдена му от Европейския парламент, е победа за всички привърженици на „истината“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук