На снимката: Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От миналото лято стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. Народен представител в 45-то и 46-то НС от формацията „Изправи се БГ! Ние идваме“.

 

Как според Вас се развива предизборната кампания и защо ГЕРБ преминава в атака? Като че ли гласът им се чува все повече, а вашият по-малко.

Гласът на ГЕРБ се чува повече по една единствена и простичка причина. Първо ГЕРБ си имат своите медии. Второ партията им има повече финанси и човешки ресурс. Все пак те управляваха дванадесет години и се сдобиха буквално с всяка една стотинка. Така че случващото се не е изненадващо. Няколко седмици преди да започне кампанията излезе статистика от предходния кабинет, от която става ясно колко точно е струвал всеки глас за формациите в предния парламент. Нас си нямаше в списъците. Толкова малко пари сме похарчили, че даже не ни хващат. За трети пореден път правим от нищо-нещо. Този път поне имаме някаква субсидия и не сме съвсем на нулата, но тези пари не стигат за нищо. В сравнение с „Демократична България“, които похарчиха над 1600 000 лв., а ние около 100 000 и малко за цялата коалиция, в нашият случай става дума за доста народ.

„Изправи се БГ! Ние идваме“ има ли вече ясна и написана платформа и ще бъде ли тя повече социална, както афишира председателят Мая Манолова или ще е по-скоро реформаторска?

 Програмите и стъпките, по които ще вървим са две. Това е и хубавото на нашата коалиция. От „Ние идваме“ подкрепяме реформите, конкретно моята част е свързана с трудни и сложни промени, които никой не иска да направи. Социалната част е на „Изправи се БГ!“. Има ги и двете неща. Искам да сложа акцента върху правосъдието, защото без правосъдие нямаме нищо. Когато имаме главен прокурор като Гешев и прокуратура, която работи за да запази корупцията у нас, то за каква социална реформа говорим. Въобще какво можем да направим? Даваме едни пари, за да може някой да ги краде, както беше до сега. Пресен пример са 8-те милиона за почивки на учениците, които са изтекли по трасето. Това не е ли социална част? Става дума и за образование, и за здравеопазване, за социална дейност… Всичко се краде. Това е и причината, поради която винаги казвам, че с една работеща прокуратура няма да се краде. В момента ние изливаме финансиране в една бездънна яма. Не напразно слагам акцент върху това. Необходимо е да бръкнем навсякъде, защото за 32 години твърде малко неща са свършени като хората, особено в последните 12.

Изминаха няколко месеца от последните избори. Може ли днес да се каже по-категорично кой провали създаването на реформаторско правителство и спря реформаторската енергия на българското общество?

 Това е въпрос с ясен отговор. Направиха го едни и същи хора на два пъти. Тяхната игра в единия случай е „излизаме от парламента, защото следващия път ще се справим по-добре“. Безспорно бе, че следващия път се справиха по-добре, но направиха абсолютно същото: „или ще стане на нашето или няма да стане нищо“. Това е поведение за детска градина. За съжаление не се получи отбор. Не напразно още в първата кампания в 45-то НС бленувам за политическо поумняване. За съжаление това все още не е факт и този път упрекът ми е към всички формации, които не са част от статуквото.

Ежедневните протести срещу служебното правителство, което не може да реши каквито и да е проблеми за оставащите му седмици, политически ли са? Кой има интерес от тях?

Тези протести са корупционни. Това е ГЕРБ, само ГЕРБ и тук-там ДПС. Да не забравяме, че от гражданските протести мина само година малко и всички знаят как изглежда един истински протест. Тук ще обърна внимание и на синдикатите, които през цялото си съществуване бранят това правителство, а не хората. Те така и не подкрепиха протестите на хората, но както обикновено протестите на правителството, в случая на ГЕРБ, беше подкрепен. Всички лъжат всички. Парите на фирмите, които строят пътища са платени. Те обаче не са платили на служителите си. Служителите минаха един два пъти, но за сметка на това в протестите имаше техника за милиони. По време на протестите миналата година правихме опити да съберем тежка техника – камиони, автобуси…каквото и да било. Това обаче не се получи. Всички ги беше страх, а сега никой не го е страх, защото това е на хората, които се сдобиха с милиони покрай строежите на пътища. Нещата са ясни. Ежедневните протести срещу Комитова, срещу здравния министър и срещу който се сетите са предизборни. Видимо е, че това са хората на ГЕРБ, особено при протестите на „пътните строители“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук