Виолета Комитова

За пореден ден министърът на регионалното развитие Виолета Комитова остава непреклонна пред изнудването на пътно-строителните фирми, които дори докараха тежка техника в центъра на София.

Днес около 3000 техни представители, демонстративно блокираха центъра на София чрез 100 тежкотоварни машини. Те бяха готови на всичко в исканията си дори с цената на увреждане на жълтите павета, които са културна ценност и глоби за движение по пътната мрежа.

Така и не стана ясно дали имат разрешение и ако да – кой им го е предоставил. На фона на това има насрочен протест и за утрешния ден.

Припомняме, че протестът е организиран от браншовата камара „Пътища“ – фирми, на които са преведени аванси за 1.5 млрд.лв., а извършените дейности са за около 900 млн.лв. 

Комитова заяви, че вече няма да преговаря с професионални организации, а само със собствениците на фирмите, които е поканила днес на разговор.

В последните дни министърът напомни каква е статистиката според НСИ – В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници.

 “От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество. Около 20-30 фирми от пътния бранш от години работят без да се състезават, понякога без обществени поръчки, по „ин хаус“ процедури и по 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство на държавата, АПИ и „Автомагистрали“.

Тя акцентира, че тази практика не е свързана с европейските ценности, евроатлантическата ни ориентация и пазарната икономика, а тези, които са я създали  живеят в пълен комфорт.

Категоричната й позиция е, че след като има авансово плащане, фирмите имат излишък от аванса, а това предполага коректно разплащане. Вече са инициирани проверки с Главна инспекция по труда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!