ЕС удължава с една година санкциите срещу Русия за използване на химическо оръжие. В списъка със санкции на Брюксел са включени десет руснаци и един руски изследователски институт, замесени в отравянето с „Новичок“ на семейство Скрипал и Алексей Навални. Ограниченията ще продължат до октомври 2022 г.

Съветът на Европейския съюз удължи с още една година срока на санкциите срещу Русия и Сирия заради използването на химическо оръжие. Съобщението беше публикувано на уебсайта на организацията в понеделник, 11 октомври. Ограниченията са удължени до 16 октомври 2022 г.

Общо две организации и 15 лица са включени в списъка със санкции, включително десет руски граждани, както и една руска организация – Държавният изследователски институт по органична химия и технологии.

Сред санкционираните руснаци са по-специално Александър Бортников, директор на ФСБ, Сергей Кириенко, първи заместник-ръководител на президентската администрация, и Андрей Ярин, ръководител на президентския отдел за вътрешна политика. Те са включени в списъка със санкции като лица, участвали в отравянето на Алексей Навални с „Новичок“.

От 2018 г. санкциите се прилагат и спрямо предполагаемите служители на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (бившето ГРУ) Анатолий Чепига и Александър Мишкин, известни като Руслан Боширов и Александър Петров, както и други членове на службите за сигурност.

Освен руснаците, санкции от ЕС са наложени и на петима сирийски граждани и на Сирийския научноизследователски център (SSRC).

Съветът на ЕС забрани на включените в списъка лица да влизат на територията на Европейския съюз и замрази всичките им банкови активи в ЕС. На субектите се забранява достъп до финансиране от ЕС.

Това е третото решение на Европейския съвет за удължаване на санкциите срещу Русия във връзка с използването на химическо оръжие.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук