Начало На фокус Правителството представи приоритетите в енергетиката на фона на кризата с цената на...

Правителството представи приоритетите в енергетиката на фона на кризата с цената на газа и тока

Правителството представи приоритетите в енергетиката, както мерки за подпомагане на бизнеса на фона на високите цени в на газа и електроенергията. Това стана по време на годишната среща между правителството и бизнеса, организирана от „Капитал“. На нея взеха участие държавният глава, както и част от ресорните министри.

Средствата по плана за възстановяване да се обвържат със съдебната реформа

Позицията на президента Румен Радев беше, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да са обвързани със съдебната реформа

„Планът за възстановяване и устойчивост съдържа важни условия – съдебна реформа с ясни гаранции. Служебното правителство трябва да зададе посоката пред Европейската комисия“, каза той.

По думите има затруднения заради липсата на действащ парламент, а темата е била неглижирана през последните години.

Внасяме плана до 15 октомври

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че служебното правителство ще го внесе до 15 октомври. Следват около два месеца на преговори, по време на които трябва да се решат спорните въпроси за реформата в съдебната система и планът за декарбонизация.

Стефан Янев обобщи успехите на правителството. Това са борбата с корупцията, промени в работата на държавната администрация, икономиката и финансите с цел създаване на по-привлекателна инвестиционна среда, актуализация на бюджета.

По думите му последните две служебни правителства са дали пример как трябва да се работи за националния интерес.

Отказваме се от въглищните централи най-рано през 2038 година

По време на срещата стана ясно, че до края на седмицата ще има решение каква индикативна дата да предложим на Европейския съюз са спиране на използване на тока от въглища в страната.

38% от средствата, предвидени в българския план за възстановяване и устойчивост, на стойност 12 млрд. лева, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел. Премиерът каза още, че е нужна допълнителна енергийна стратегия за прехода, която да се постави на дискусия и се одобри от парламента. За премиера ключовото е при този преход „никой да не е изоставен“.

Очаква се проект на стратегия за енергийния преход

Янев каза, че вече е назначил междуведомствена група, която да изготви проект за енергийна стратегия на България в рамките на месец. Той акцентира, че за България този преход ще е най-тежък в сравнение с всички членки на ЕС, тъй като въглеродният интензитет на икономиката е 4.3 пъти по висок от средния за съюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!