ПП ГЕРБ даде брифинг в 12.00 часа днес по повод обявеното вчера решение на здравния министър Стойчо Кацаров за въвеждане на „зелените сертификати“ като нова мярка срещу COVID-19. Говориха Десислава Атанасова и проф. Костадин Ангелов.

„Саботаж срещу бизнеса и хората е от днес за утре да се въвежда зелен сертификат. Това е нарушение на свободната воля за избор.“ Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Това е нарушение на конституционни права и е правилна реакцията на българските граждани срещу това необмислено решение на проваления министър Стойчо Кацаров и на кръстника на това правителство Румен Радев. По най-бързия начин трябва да се върнат зелените коридори за ваксини, заяви Атанасова. Всеки час на този пост от този здравен министър, е грубо газене на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична държава, а и груба злоупотреба с доверието на хората, уточни още Атанасова. Искаме оставката на Стойчо Кацаров, той отдавна не е легитимен здравен министър, отдавна не разбира свойството и значението на действията си, а на 14 ноември народът ще вземе оставката на Румен Радев“, подчерта още Атанасова.

„В паниката и в страха си вчера в 21 ч. министър Кацаров забърка много голяма каша, която много трудно може да се оправи“, добави Костадин Ангелов.

„Собственик например трябва да изисква зеления сертификат, може и визуално да го покаже. Здравният ефект от тази мярка е нулев, защото например Георги може да влезе със сертификата на Иван, ние няма да постигнем търсения медицински ефект, няма да облекчим и здравните власти. Това ще накара гражданите масово да се втурнат към лабораториите. Болни и здрави ще се редят на една опашка, за да се изследват, коментира Ангелов. С антигенните тестове никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Възможностите за издаване на зелен сертификат е само с PCR. Кацаров излъга, че могат гражданите с антигенен тест да получават зелен сертификат. Не може да се иска и зелен сертификат за изборите, това е тежко и чудовищно погазване на конституцията“, каза още Ангелов.

Борисов: Виждаме паническите действия на Радев и правителството му

„Шест месеца пропуснаха, за да се направи необходимата подготовка, сега виждаме панически действия“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също се включи в брифинга.

Борисов цитира думи на президента Радев от ноември миналата година, в които той казва, че „българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса при управление на кризата. Използването на кризата за пиар води до загуба на човешки живот”.

„Радев сега се сети, че има скок на цените на всичко, пак с евтин пиар както той казва, събра уж енергийните дружества да вземат мерки и решения, кога се сети? Ние от месеци обясняваме за цената на тока и газа, и за това, че България не води ваксинационна политика. Той какво направи и неговото правителство – нищо. Къде са ви 600-те инвеститори, а 63,7% спад на чуждестранните инвестиции?“, каза още Борисов.

Припомняме, че тази сутрин от БСП и ВМРО също поискаха оставката на Стойчо Кацаров.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!