Нинова БСП
На снимката: Корнелия Нинова

„Ваксинирането е доброволен акт. Не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, публикувана в страницата на лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа „Facebook“.

“Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка“, се казва в позицията.

Позицията на БСП идва ден след като Министерството на здравеопазването разпореди по-строги мерки от четвъртък и въвеждането за „зелен“ сертификат при почти всички дейности на закрито. От ресторантьорския бранш също се противопоставиха на разпоредбите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!