Борислав Михайлов президент на БФС
Борислав Михайлов

Борислав Михайлов спечели битката за президент на Българския футболен съюз на днешния извънреден конгрес на родната централа. Той успя да бетонира статуквото с 11 гласа.

Досегашният ръководител на футболния съюз победи кандидата Димитър Бербатов с 241 на 230 гласа, стана ясно след официалното преброяване. Христо Порточанов получава осем гласа.

По този начин само един глас не достигна, за да има балотаж. Според Бербатов има три липсващи гласа – делегати, които са били в залата, но в крайният резултат не са отчетени. Той заяви, че ще си търси правата в съда. Причината е, че по устав трябва да се вземат предивд присъстващите, не само гласуващите.

Каквото и да е развитието по казуса, е факт, че ерата „Михайлов“ продължава. Той е начело на българския футбол вече 16 години. Но този период е особено печален на българския футбол и по-конкретно за националния отбор.

Представянето му, за жалост, стана нарицателно за провал, липса на амбиция, стратегия и възможности. Най-пресният пример е от тази година, когато за пореден път не успя дори да се класира на голям международен форум – в случая световното в Катар догодина.

Но това е само „върхът“ на айсберга. Без съмнение родният футбол е в сериозна криза по много направления.

Фрапантен пример е, че в последните години се строят модерни бази, тренировъчни терени, стадиони, особено през управлението на Борисов, който имаше афинитет към спортните прояви. Но всички тези вложени пари (част, от които на българския данъкоплатец) на фона на представянето на националния отбор и състоянието на българския футбол като цяло, са отишли напразно.

Факт е, че водещите ни отбори залагат предимно на чужденци, някои от тях класни, други тотален провал, а от това страда българския футбол, тъй като младите ни футболисти не получават шанс за изява.

На фона на това в средата на годината Михайлов си подаде оставката, което се оказа фиаско. Заявлението за напускане беше подадено през изминалата година, след като нашият национален отбор беше разгромен насред София от Великобритания с 0:6 и след като през последните 10 години, в които управлява Боби Михайлов търпим загуба след загуба на всички възможни футболни форми.

Малко след това той се отметна от решението си, с което доказа, че не може да се носи истинска отговорност.

Именно срещу тези порочни практики в последните месеци се изправи Димитър Бербатов, който беше основният опонент на несменяемия Михайлов.

Той нееднократно сезира различни институции, сред които президента, ресорни министри и Агенцията по вписванията относно редица нарушения на сегашното ръководство на футболната централа.

През септември три клуба от Първа лига издигнаха кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз – ЦСКА, Берое и Пирин Благоевград. В екипа му влязоха неговите бивши съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров. За жалост, въпреки доказаните си качества, не успяха да преборят статуквото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!