европарламент

Европейският парламент призова Европейския съвет незабавно да предприеме действия за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

В дебат в Страсбург снощи евродепуатите заявиха, че трите страни са изпълнили критериите за членство, а България и Румъния чакат положително решение повече от десетилетие.

„За да бъде Шенгенското пространство пълно, е време България, Румъния и Хърватия да заемат мястото си в него“ – това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред пленарната зала в Европарламента на дебат, посветен на годишния доклад от функционирането на пространството за свободно движение.

„Ние сме против Европа на две скорости и ЕС не може да си позволи Шенген да се превърне в двигател на дезинтеграцията“ – каза евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон.

„Цената би била твърде висока, защото бъдещето на Съюза ще бъде поставено на карта. Сигурна съм, че никой не желае това“, каза още Файон.  Тя припомни, че България и Румъния и, Хърватия са на прав път, но окончателното решение и на трите държави е в ръцете на страните-членки.

Евродепутатът Чарли Веймерш от европейските консерватори и реформисти подкрепи връщането на контрола по вътрешните граници и съобщи, че имигранти непрекъснато обират летни къщи в родната му Швеция. „Вие сте щрауси, които си заравяте главите в пясъка“, каза той на колегите си.

Очаква се днес ЕП да гласува резолюция за Шенген, резултатите от гласуването ще станат ясни утре.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!