Заседателната зала на участниците в днешната среща на Европейския съвет. Снимка: ЕС
Заседателната зала на участниците в Европейския съвет. Снимка: ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС пристигат днес в Брюксел за двудневна среща. Предвидено е да се обсъдят въпроси по сигурността, външната политика и икономиката.

Днес следобед срещата ще започне с обсъждането на водещите цели на ЕС до 2027 г. и необходимостта от изменения в общия бюджет, предаде БТА. Заседанието ще продължи с разисквания за помощта за Украйна и се очаква в разговора да се включи украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва по видеовръзка.

Тази вечер участниците в срещата ще разговарят също за обстановката в Близкия изток и въпросите с миграцията. Предвижда се те да обсъдят отношенията Белград-Прищина и събитията в Карабах. Утре дневният ред включва икономически въпроси, свързани с еврозоната и въвеждането на цифровото евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в навечерието на срещата очакване, че ЕС ще потвърди подкрепата за Украйна и ще осъди решително нападението на „Хамас“ срещу Израел в началото на месеца. Той добави, че ЕС ще повтори призива си за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Мишел се застъпи за постигането на мирно решение на основата на две държави.

Очаква се темата Шенген също да се обсъжда в Брюксел.

По-рано през седмицата премиерът на Австрия постави сериозни критики към начина, по който функционира безвизовото пространство. След среща с Денков той обясни, че отказът на страната му за разширяването няма нищо общо с България и Румъния. Проблемът е, че Шенген не работи, категоричен беше Карл Нехамер. От своя страна българският премиер го увери, че границите на ЕС ще бъдат пазени по-добре, ако двете държави са вътре в Шенген.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук