Среща Гранада
Срещата в Гранада започна вчера с разговори между ръководителите на държавите от ЕС и още 18 европейски страни

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят днес на заседание в испанския град Гранада подкрепата за Украйна, миграцията, енергийния преход. В срещата България е представлявана от премиера Николай Денков.

„Това събиране има специално значение: не само ще водим конструктивен диалог по най-важните въпроси, пред които е изправен нашия Съюз в момента, като миграцията, но тази среща бележи началото на важен процес на мислене относно бъдещите приоритети на нашия Съюз. Започвайки в Гранада, нашите дискусии ще ни позволят колективно да начертаем курса на Съюза, определяйки неговата посока и цели за следващите години. Резултатът от нашия мисловен процес през следващите няколко месеца ще оформи стратегическия дневен ред 2024-2029 г.“, посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Той уточни, че в допълнение към този „стратегически дневен ред“, неразделна част от дискусията ще бъде бъдещето на разширения Европейски съюз и „последиците, които това разширяване може да доведе“ за самия ЕС и за страните-кандидатки.

Разговорите ще засегнат също разширяването на ЕС и свързаните с това възможности за взимане на общи решения.

„Когато Русия нахлу в Украйна миналата година, очертахме посоката за осигуряването на суверенитета на ЕС, като предприехме общо укрепване на отбранителните способности, намалихме енергийното потребление и предприехме действия за икономическа устойчивост“, допълва Мишел.

Още новини от Европа – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук