Пловдив, откриване

От вчера Пловдив вече е Европейска столица на културата. Официалното приемане на престижното название увенча четиригодишни усилия по планиране и подготовка за период на интензивни културни събития, който ще представи пред погледа не Европа и света най-доброто лице на България.  През цялата  година най-старият град на Стария континент ще бъде домакин на повече от 500 събития. Под мотото „Заедно“ 2019 г. ще донесе нови възможности за региона и международно открояване за самия Пловдив.

Грандиозният спектакъл на откриването оправда големите предварителни очаквания за гледаемост и даде великолепно начало на културната програма на Пловдив за тази година. Предварителните данни за интереса към събитието са впечатляващи: 50 000 души са присъствали на живо, 500 000 са го гледали по БНТ, а още десетки хиляди са го следли онлайн. Отчетена е голяма гледаемост в чужбина, а десетки международни медии отразиха началото на „Пловдив – Европейска столица на културата“ в положителна светлина. Официалните данни за зрителския интерес се очакват в понедлник.

Пловдив, Европейска столица на културата

По-голямата част от интернационалното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, посети града на откриването. Пловдив посрещна и най-многобройната делегация от над 20 града, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Близо 200 делегати ще се включат активно в над 30-те събития на откриващия уикенд. Специални гости са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година също носи титлата.

Пловдив, Европейска столица на културата

Макар че началото на шоуто „Ние сме всички цветове“ беше обявено за 19.00 часа, хора, желаещи да заемат по-предни позиции в пространството между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“, започнаха да се насочват към сцената още от 16.00 часа. Те преминаваха през различните пропусквателни пунктове за събитието. Целият район беше заграден, а мерките за сигурност в центъра на града бяха засилени.

Незабравимият спектакъл за официалното откриване обсипа с цветове и светлини Града под тепетата. На впечатляващата 30-метрова кула, изградена специално за събитието, пръв се качи кметът Иван Тотев, който поздрави присъстващите и заяви, че Пловдив е град, който се променя и ние участваме в промяната.

„Заедно“ е нашето мото. Заедно взехме съдбата в ръцете си“, каза той.

Веднага след него излезе и българският еврокомисар Мария Габриел, която връчи на Тотев почетен знак от името на Европейската комисия.

Последва изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов, а веднага след него оглушително представление на кукерски състави.

След това на подиумите бяха изнесени буквите, които изписаха думата „заедно“ – мотото на „Пловдив 2019“, и нейния превод на английски. Участие взеха и над 200 изпълнители от местни хорове, а следващата част от спектакъла беше посветена на изпълнение на гайдари.

По време на целия спектакъл вървяха светлинно шоу и мултимедия, а сцената се оцветяваше в различни цветове.

Завършекът на представлението бе изпълнението на Валя Балканска на фона на ефектна заря.

Въпреки студеното време грандиозното представление бе посетено от хиляди зрители. След края му засилващият се студ ги принуди да се разотидат сравнетелно бързо, въпреки че музикалната програма продължи под ръководството на германския диджей Шилер.

Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица. Откриването бе излъчено освен на български и на английски и на немски език.

Програмата от откриващия уикенд в Пловдив продължава и днес с изложби, музика и театър:

  • По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков градът е домакин на единствената по рода си изложба „Неосветените дворове“, посветена на автора. Тя представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков;
  •  В програма за днес е премиерата на танго операта от Пиацола – „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска;
  • Подбрана програма ще очаква децата в Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей до обед;
  • Природонаучният музей и Домът на киното ще са със свободен вход;
  • Някоио от най-популярните най-популярните открития на 19 и 20 век ще лъдат представени от „Музейко“  в Пловдив;
  • Пътуващата експозиция „Еврика“ ще представи в Регионалния исторически музей интерактивни модули, които ще впечатлят децата.

Пловдив, Европейска столица на културата

В рамките на дългия уикенд са предвидени общо 30 събития, които да грабнат вниманието на жителите и гостите на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук