Последствията от експлозивната смърт на голяма звезда се виждат на изображение, публикувано Европейската южна обсерватория, предаде „Ройтерс“. Детайлната снимка показва огромни нишки от ярко светещ газ, изхвърлен в пространството по време на избухването на свръхнова.

„Страховита паяжина, магически дракони или мъгливи следи от призраци – какво виждате на това изображение на остатъка от свръхнова Вела?“, пише Европейската южна обсерватория (ESO). Този красив гоблен от цветове показва призрачните останки от гигантска звезда и е заснет с невероятни детайли с телескопа VLT Survey Telescope, разположен в обсерваторията Paranal на ESO в Чили.

Мъглявата структура от розови и оранжеви облаци е всичко, което е останало от масивна звезда, която е приключила живота си с мощна експлозия преди около 11 000 години. Когато най-масивните звезди достигнат края на живота си, те често изгасват с взрив, наречен свръхнова. Тези експлозии предизвикват ударни вълни, които преминават през околния газ, компресират го и създават сложни нишковидни структури. Освободената енергия нагрява газообразните нишки и ги кара да блестят ярко, както се вижда на това изображение.

На това изображение с 554 милиона пиксела получаваме изключително подробен изглед на остатъка от свръхнова Вела, кръстен на южното съзвездие Вела (Корабни платна). В цялото това изображение могат да се поберат девет пълни Луни, а целият облак е дори по-голям. На разстояние само 800 светлинни години от Земята този драматичен остатък от свръхнова е един от най-близките до нас.

супернова Вела
Детайлите на остатъка от свръхнова Вела. Снимка: Екип на ESO/VPHAS+, с благодарност към отдела за астрономически изследвания в Кеймбридж

При експлозията ѝ най-външните слоеве на звездата-родител са били изхвърлени в околния газ, създавайки впечатляващите нишки, които наблюдаваме тук. Това, което е останало от звездата, е свръхплътна топка, в която протоните и електроните са принудени да се слеят в неутрони – неутронна звезда. Неутронната звезда в остатъка от Вела, разположена малко извън това изображение в горния ляв ъгъл, се оказва пулсар, който се върти около собствената си ос с невероятната скорост от над 10 пъти в секунда.

Това изображение е мозайка от наблюдения, направени с широкоъгълната камера OmegaCAM на телескопа VLT Survey Telescope (VST), разположен в обсерваторията Paranal на ESO в Чили. Камерата с 268 милиона пиксела може да прави снимки през няколко филтъра, които пропускат светлина с различни цветове. В това конкретно изображение на остатъка от Вела са използвани четири различни филтъра, представени тук с комбинация от пурпурно, синьо, зелено и червено.

VST е собственост на Националния институт по астрофизика в Италия, INAF, и със своето 2,6-метрово огледало е един от най-големите телескопи, предназначени за изследване на нощното небе във видима светлина. Това изображение е пример от такова изследване: VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+). В продължение на повече от седем години това изследване картографира значителна част от нашата родна галактика, позволявайки на астрономите да разберат по-добре как се формират, развиват и накрая умират звездите.

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук