ковид, коронавирус, ваксини

България за пореден път е с най-нисък брой ваксинирани срещу COVID-19, и същевременно с най-висока смъртност. Процентът на ваксинираните у нас към ноември достига 29%. Броят на починалите е 325 на 1 милион души за 14-дневен период. По тези два показателя страната ни държи антирекорд в целия Европейски съюз.

От статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията става ясна връзката между процента на имунизираните и броя на починалите. След нас е Румъния, където са ваксинирани само 43% – вторият най-нисък резултат в ЕС. Смъртността съответно е 267 души на 1 милион за 14-дневен период.

Данните показват, че колкото повече хора са имунизирани срещу смъртоносната болест, толкова по-малко са смъртните случаи от COVID-19. Лидерите по ваксинация са Ирландия, Португалия, Малта, Дания, Белгия, Швеция и Финландия. Там са ваксинирани между 83% и 93% от населението, а регистрираната смъртност е между 0 и 29 души на 1 милион население.

Едни от най-пострадалите държави по време на първата вълна през миналата година Испания и Италия също са се справили много добре с предпазването от COVID-19. В двете страни броят на имунизираните е съответно 83% и 82%, а броят на починалите е между 3 и 9 на 1 млн.

Данните говорят и за географски различия. Страните от Западна и Северна Европа са най-напред по брой на ваксинираните, докато държавите от Централна и Югоизточна Европа не могат да се похвалят с такива добри резултати. Със сравнително висока смъртност и по-малък брой ваксинирани са Полша, Чехия, Унгария, Прибалтика. Но дори и те са в много по-добра позиция от България, Румъния и Словакия, където пандемията продължава да вилнее и да взима своите невинни жертви.

Тези нови статистически данни още веднъж потвърждават мнението на учените и медиците от цял свят, че ваксината е единственото в момента „оръжие“ срещу опасната болест.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!