мигрантите

Франция днес е домакин на среща на европейски министри, на която ще бъдат обсъдени начините за спиране на мигрантите, пресичащи Ламанша с лодки.

Сред тях ще са представители от Франция, Германия, Холандия и Белгия. В срещата няма да участва Великобритания, която беше изключена. Причината – френският вътрешен министър отмени преговорите с британският си колега, след като премиерът Борис Джонсън призова Франция да приема обратно мигранти, прекосили Ламанша. Лондон призова Париж да преосмисли решението си с аргумента, че проблемът трябва да бъде решен двустранно.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател, която не бе поканена на днешната среща в Кале, предупреди, че провал на европейските политици да си сътрудничат ще доведе до още „по-грозни“ сцени в Ламанша през зимата.

Първоначалната покана към Прити Пател за разговорите отпадна след спора между Борис Джонсън и Еманюел Макрон. Тя обаче обеща да продължава да настоява за  „подобряване на мерките за справяне с кризата“.

В петък британският премиер публично обяви писмо до френския президент, в което сред пакет от предлагани мерки бе и договаряне на политика за връщане във Франция на достигналите до британските брегове мигранти. Писмото разгневи Макрон, а френското правителство го определи като „несериозно и неискрено“.

Преговорите бяха свикани след смъртта на 27 души миналата сряда при опита им  да преминат от Франция до Англия с лодка. Броят на търсещите убежище във Великобритания е най-висок от 2004 година насам, но други европейски държави обработват много повече молби за убежище.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!