координатор на ЕС

Европейският съюз допълни санкциите си срещу Русия. Трите институции на Европейския съюз – Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент, забраниха достъпа на своя територия за лобисти на руски компании. Действието идва като допълнение към санкциите, приети заради руската инвазия в Украйна, казаха днес за „Франс прес“ представители на европейските институции.

Първи мярката прие Европарламентът. „От този момент на представителите на руските компании вече не е разрешено да влизат в сградата на Европейския парламент“, обяви в началото на юни неговата председателка, малтийката Роберта Мецола. „Не трябва да им оставяме никаква възможност да разпространяват пропагандата и лъжливите си и токсични приказки за нахлуването в Украйна“, обясни тя.

Съветът и Европейската комисия последваха примера на ЕП и „дадоха указания повече да не се допускат лица, които представляват руски интереси“, потвърдиха днес техни представители, малко преди началото на срещата на върха на ЕС, посветена на подпомагането на Украйна. Очаква се европейските лидери да подновят санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим през 2014 г.

Съгласие за забрана на руските лобисти беше постигнато на съвещание на посланиците на страните членки на 15 юни, посочиха източниците. Представителят на Европейската комисия на срещата потвърди, че институцията ще поддържа същата линия.

Двете институции уточниха, че прилагането на това решение е в ход. То се отнася за всички представляващи руските интереси, вписани в регистъра за прозрачност на ЕС, които имат достъп до сградите на институциите, за да се срещат с комисарите, с техни сътрудници и с евродепутатите.

Този регистър представлява „база данни с организациите, които се опитват да влияят на законодателния процес и изпълнението на политиките на европейските институции. Той изважда на показ какви интереси се защитават, кой ги прокарва и с какъв бюджет“, посочи ЕК.

Решението за забрана на достъпа се вписва в шестия пакет от санкции, приети от ЕС, който забранява всякакви бизнес консултантски и пиар услуги.

Руските дипломатите, чиновници и бизнесмени вече не могат да се възползват от облекчения и визи за влизане в ЕС. Гражданите на ЕС, които представляват интересите на руските си клиенти в Брюксел, досега не са били възпрепятствани да извършват дейността си в европейските институции. Видимо обаче, въпросната санкция е крачка именно в тази посока.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук