Европейският съюз се нуждае от бързо споразумение по предложените по-строги правила за адвокати, банкери и други финансови консултанти, които помагат на богатите си клиенти да скрият парите си в данъчни убежища. Това обяви пред Европейския парламент Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Комисарят заяви още, че иска да бъдат договорени правилата за прозрачност в областта на данъчното облагане в срок от шест месеца, а новите процедури за докладване да бъдат въведени в рамките на една година.

Призивът идва след последните разкрития в т.нар. „Досиета от Рая“, показващи как компании и индивидуални лица от цял свят избягват данъчното облагане, като внасят парите си в офшорни компании.

„Държавите членки и законодателите трябва да се споразумеят в следващите 6 месеца по предложенията на ЕК, които ще принудят адвокатите и данъчните консултанти да отчитат всички схеми, измислени за техните клиенти, по какъв начин да влагат парите си и къде. Данъчните администрации ще изискват тези доклади“, заяви Пиер Московиси.

Той допълни, че много от схемите, разкрити в последното изтичане на данни за избягване на данъчно облагане в чужбина, на практика са „законни” и това означава, че законът трябва да бъде променен.

Според предложенията на ЕК, на големи парични санкции ще подлежат адвокати, счетоводители, банки и финансови консултанти, които не разкриват данъчни спогодби, подпомагащи неплащането на данъци.

Московиси призова също да бъде постигнато съгласие до края на тази година за изготвяне на „черен списък“ на ЕС за данъчните убежища, който ще спомогне за намаляване на интереса към офшорни юрисдикции, където не се дължи корпоративен данък.

Агресивното данъчно планиране и избягване на плащането на данъци не са незаконни по същността си, но са много спорни и в някои случаи прикриват незаконни дейности, например пране на пари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук