Дейвид Дейвис

Британският парламент ще има последната дума по окончателното споразумение за Брекзит, заяви ресорният министър, отговарящ за преговорите с ЕС Дейвид Дейвис. Думите му могат да се тълкуват като отстъпка пред бунтовниците от Консервативната партия, които искат оставката на премиера Тереза Мей заради непоследователната ѝ политика в преговорите с Общността. По този начин Камарата на общините и тази на Лордовете ще могат да наложат вето на сделка, която смятат за неизгодна за страната. Дори да искат поправки в законопроекта за Брекзит.

„Мога да потвърдя, че веднъж да постигнем споразумение за Брекзит, ще предприемем стъпки към обличането му в законова форма. Това означава, че споразумението за излизането от ЕС ще бъде директно приложено в британското законодателство като първичен нормативен акт. Парламентът ще може да обсъди подробно и да гласува окончателното споразумение, което договорим с ЕС. То ще влезе в сила, само ако парламентът го одобри“, обяви Дейвид Дейвис.

Той коментира още, че Великобритания иска да види повече гъвкавост и въображение в своите европейски партньори, да се постигне успех в преговорите за ново партньорство с ЕС.

Премиерът Тереза Мей е поставена под натиск да даде на парламента възможност да гласува всяка сделка за излизането на Великобритания от блока, след като членове на собствената ѝ партия се обявиха против плановете на кабинета да прокара законодателството за Брекзит без окончателната санкция на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук