САЩ съобщиха, че ще финансират медии в Унгария за обучение на журналисти, които да защитават журналистическата независимост и свободата на словото.

Вашингтон ще отдели 700 000 долара за програмата, която предлага техническа и финансова помощ за медии, която ще може да се използва след май 2018г.

„Съединените щати изразяват притесненията си за състоянието на свободната преса в Унгария”, се посочва в изявление на Вашингтон изпратено до агенция Ройтерс.

Бюрото на САЩ за демокрация, права на човека и труда стартира програмата, след като висшият американски дипломат в Будапеща посочи ерозия на медийните свободи.

Дейвид Костелянчик
На снимката: Дейвид Костелянчик

„Тук все още има независими и опозиционни медии, които са в състояние да практикуват журналистиката с широка редакционна свобода. Но техният брой намалява. Те са изправени пред натиск и заплахи,  в резултат на това все по-малко и по-малко унгарци са изложени на силния дебат и дискусия, а това е  важно – всъщност, фундаментално – за представителна демокрация”, коментира старши член на старшата служба на външните работи на Съединените щати, Дейвид Костелянчик миналия месец на журналистическа конференция.

Унгарският премиер Виктор Орбан увеличи държавния контрол над медиите чрез законодателни промени и регулаторни мерки. Действията на правителството разтревожиха Запада.

Правителството има особено силен контрол над медиите в провинцията и унгарците нямат голям достъп до независими медии, твърди Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!