Европейски парламент резолюция ЕК

Във връзка със ситуацията около отклонения полет на Ryanair Европейският парламент възнамерява да въведе нови индивидуални и секторни санкции срещу Минск, включително срещу държавни компании, се посочва в проекторезолюцията за ситуацията с аварийното кацане на самолета в беларуската столица, публикувана на уебсайта на Европейския парламент и по която ще се гласува днес.

„Призоваваме Съвета на ЕС да разшири възможно най-скоро списъка на лицата и организациите, подложени на санкции от ЕС, включително отговорните за прихващането и принудителното кацане на полета на Ryanair, както и за ареста на Роман Протасевич и София Сапега,“ пише в документа.

В документа се споменава и за необходимостта от спешно прилагане на четвъртия пакет санкции, който включва лица, „замесени в изборна измама и нарушения на човешките права“, съдии и служители на реда, участвали в ареста и преследването на опозиционери. Отделно авторите на резолюцията призоваха за въвеждане на санкции срещу телевизионния журналист Марат Марков, който интервюира задържания Протасевич.

Предлага се също да се въведат секторни санкции, „засягащи търговията със суров нефт и петролни продукти, стоманодобивната и дървопреработвателна промишленост“. Освен това, авторите на резолюцията призовават за прекратяване на сътрудничеството и финансирането на белоруските държавни банки и за ограничаване на кредитните линии на международни банки за дъщерни банки в Беларус, както и за обмисляне на временно изключване на Беларус от системата SWIFT . Други страни-партньори от ЕС също са поканени да се присъединят към санкциите, включително забрана за полети за беларуски авиокомпании.

Депутатите обявяват необходимостта от спиране на сътрудничеството на европейските компании, по-специално на „Siemens“, с беларуски партньори, както и трансфера на технологии. В същото време те призовават за „координирани действия на ЕС“ за компенсиране на страните, засегнати от санкциите към Минск.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук