Роман Протасевич
На снимката: Роман Протасевич

Опозиционният журналист Роман Протасевич признава в ново интервю, че е организирал неразрешени от властите протести в Беларус миналата година и се изказва ласкаво за президента Александър Лукашенко, съобщи БНР. Семейството на Протасевич е категорично, че интервюто е дадено под натиск.

В интервюто Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията и смята, че човек от обкръжението на лидера Светлана Тихановска е съобщил, кога и за къде ще лети, за да бъде задържан. Протасевич казва още, че уважава президента Александър Лукашенко.

„Признавам открито, че бях от хората, които публикуваха призиви да се излезе на улицата на 9-ти август. Веднага щом ми бяха представени документите по обвинението се признах за виновен. Разбрах, че в резултат на съобщенията, които публикувах, наред с други неща, започнаха неконтролирани бунтове и Минск живееше в хаос в продължение на дни“, каза Протасевич.

Говорейки за своето здраве, Роман Протасевич каза, че се чувства добре. Пред камерите той посочи, че доброволно се е съгласил на това интервю и че не е бил гримиран, за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му.

Припомняме, че Протасевич беше арестуван на 23 май, след като самолет на „Райънеър“ беше отклонен и приземен в Минск.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!