Нафтали Бенет

Той служи шест години в израелската армия, а на 33 вече е милионер. Политическата му кариера започва при Нетаняху, но днес е негов враг. Кой е Нафтали Бенет – вероятният нов премиер на Израел?

Както при много други израелски политици, и пътят на Нафтали Бенет към политиката минава през армията. Бенет, чието семейство е емигрирало от Сан Франциско в Израел, служи в специалните части на израелската армия в продължение на шест години. Вероятно това играе значителна роля за решението на Нетаняху през 2006г. да го назначи за началник на своя щаб, въпреки че тогава Бенет е едва на 34.

Военната служба на Бенет е обект на дискусии в израелската общественост години след нейното приключване. Като офицер в специалните части той участва по време на Априлската война през 1996 година в едно израелско нападение срещу ливанското село Кана, при което е разрушена главната квартира на войските на ООН и са убити над 100 цивилни граждани.

На 33 вече е мултимилионер

След края на военната си служба през 1996 година Бенет следва право в Ню Йорк. Основава софтуерна фирма, която бързо излиза на печалба. Няколко години по-късно при нейната продажба е оценена на 145 милиона долара. На 33 години Бенет вече няма абсолютно никакви финансови грижи: „Мога да прекарам остатъка от живота си, пиейки коктейли на Карибите“.

Политическата му кариера започва при Нетаняху – когато става началник на щаба на тогавашния опозиционен лидер. В продължение на две години Бенет е сред най-приближените на Нетаняху. Но малко преди да бъде избран повторно за премиер през 2009 година, Бенет слага край на сътрудничеството и се дистанцира от своя ментор. Основното неразбирателство между двамата е свързано със строителството на еврейски селища. Бенет е техен горещ привърженик.

В търсене на правилната партия

През пролетта на 2012 амбициозният политик прекратява членството си в „Ликуд“, най-голямата консервативна партия в Израел, и се присъединява към национално-религиозната партия „Еврейски дом“. Само шест месеца по-късно е избран за неин председател. Под негово ръководство партията увеличава членската си маса и се сдобива с повече депутати. Като министър и член на кабинета по сигурността, през 2013 година Бенет влиза в правителството на своя противник Нетаняху.

Но и „Еврейски дом“ се оказва само междинна спирка по пътя му към върха. Шест години след като е избран за председател на партията, той я напуска и основава в края на 2018 нова фракция в Кнесета, наречена „Нова десница“. За парламентарните избори през 2019 тази фракция се обединява със „Съюза на десните партии“ в коалиция „Ямина“, която тогава поддържа преизбирането на Нетаняху. Бенет влиза в тогавашния кабинет като министър на отбраната.

Общата цел: край на ерата Нетаняху

Най-късно след миналогодишните парламентарни избори, при които „Ямина“ получи седем места в парламента, партията и Бенет работят за слагането на край на ерата Нетаняху. Успяват да го постигнат чрез една дори и от израелска гледна точка авантюристична коалиция – тя включва политически сили от най-лявото до най-дясното.

Наред с дясната „Ямина“, планираната коалиция включва и значително по-силната „Има бъдеще“ начело с опозиционния лидер Яир Лапид, която разполага със 17 депутатски места. Лапид би могъл да стане външен министър, а две години по-късно да поеме от Бенет премиерския пост. Но и още пет партии трябва да станат част от правителството. Освен това коалицията ще се нуждае вероятно и от подкрепата на депутати от арабското малцинство, за да получи мнозинство в парламента.

Против решението с две държави

Засега не е ясно какви политически цели ще преследва Бенет с тази хетерогенна коалиция. За момента партиите са обединени предимно от волята да изпратят в опозиция премиера Нетаняху, обвинен в корупция и други тежки простъпки.

И ако в сферата на социалната и икономическата политика Нафтали Бенет застъпва либерални позиции, по отношение на близкоизточния конфликт се проявява като хардлайнер. С радикалните си предложения през последните години той нееднократно е тласкал израелското правителство и премиера Нетаняху все по-надясно. Бенет отхвърля категорично създаването на независима палестинска държава. Същевременно признава, че израелците и палестинците нямат къде другаде да отидат и трябва да живеят заедно, както заявява Бенет в интервю за „Дойче веле“ през 2015 година.

49-годишният Бенет би искал да анексира големи части от западния бряг на река Йордан и да увеличи броя на жителите на израелските селища в тези райони до един милион. Този план предизвика големи протести в чужбина.

Тексът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!