Нафтали Бенет и Яир Лапид
На снимката: Нафтали Бенет и Яир Лапид

Коалиция от израелски политически партии обяви в сряда вечерта, че са се договорили за сформиране на ново правителство, проправяйки пътя за излизане на най-дългогодишния министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху.

Яир Лапид, лидер на центристката партия „Йеш Атид“, уведоми израелския президент Реувен Ривлин, че е успял да създаде коалиция само 38 минути преди крайния срок, който беше в полунощ. Въпреки че Лапид притежава мандата да сформира правителство Нафтали Бенет, който е лидер на малката дясна партия „Ямина“ ще стане министър-председател за първите две години от четиригодишния срок. Лапид ще служи като външен министър, докато двамата мъже не си разменят ролите по средата на мандата.

В изявление Лапид заяви, че „правителството ще работи в услуга на всички граждани на Израел, ще уважава онези, които се противопоставят, и ще направи всичко по силите си, за да обедини цялото израелско общество.“

Сделката е сеизмично събитие в новата израелска политическа история, тъй като може да даде заключителните дни от 12-годишния мандат на Нетаняху. Сега коалиционното споразумение трябва да се гласува в Кнесета, парламента на Израел, преди новото правителство и новият министър-председател да положат клетва.

Новото правителство се състои от редица партии от целия политически спектър – от левия „Мерец“ до дясната партия „Ямина“ на Бенет. В историческия момент малката ислямистка партия „Обединен арабски списък“ също реши да се присъедини към коалицията, което се случва за първи път.

Почти нищо не обединява партиите освен желанието им да свалят Нетаняху. Позициите им се различават по някои от най-належащите въпроси в страната, особено относно отношенията с палестинците.

Бенет е син на американски имигранти и бивш елитен командос в израелската армия, спечелил милиони в израелската технологична индустрия. Преди това е бил министър на отбраната, икономиката и образованието при Нетаняху. Политически е по-десен от дългогодишния израелски лидер по определени въпроси, особено по отношение на отношенията с палестинците. Но той е по-умерен, що се отнася до социални проблеми като LGBTQ правата.

Израел гласува четири пъти за две години

Израелците излязоха до урните четири пъти през последните две години, тъй като изборите след избори не успяха да пробият политически задънената улица. Бенет заяви в реч в неделя, че е готов да участва в коалиция с партии от противоположния край на политическия спектър, за да предотврати пети тур на изборите и да извади Израел от неговата „криза“.

След изборите през март израелският президент беше възложил на Нетаняху да сформира правителство. Министър-председателят не успя да събере достатъчно подкрепа, за да контролира минимум 61 места в 120-местния парламент на Израел, Кнесет.

След това президентът възложи на Лапид да сформира правителство. Преговорите се разпаднаха два дни след последния конфликт с „Хамас“ в Газа, когато Бенет обяви, че спира преговорите, поради насилието. Няколко дни след прекратяване на огъня Бенет и Лапид възобновиха преговорите.

Според израелския закон Кнесетът трябва да проведе вот на доверие в рамките на една седмица след официалното уведомяване за сформирането на ново правителство. Тази стъпка може да се случи едва в понеделник, което означава, че гласуването може да се проведе най-късно до 14 юни. Това означава, че все още има време Нетаняху и неговите съюзници да убедят хората да дезертират от блока или някак процедурно да обвържат нещата в парламента. Прекратяването на огъня в Газа или друго външно събитие също може да свали процъфтяващото ново правителство.

Междувременно Нетаняху остава министър-председател, докато някой друг не положи клетва. Освен че губи ролята си на лидер на израелското правителство, Нетаняху е изправен пред може би още по-голяма заплаха: продължаващия процес по обвинения в подкуп, измама и нарушаване на доверието – обвинения, които той отрича.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!