Европейският парламент призова за разследване на т.н. „Азербайджанска пераля”, разкрития за която бяха публикувани от Гардиън миналата седмица. Изданието разкри, че между 2012 и 2014г. са направени повече от 16 хил. плащания на стойност близо 2,9 млрд. долара за лобиране в Европа, купуване на луксозни стоки и пране на пари. Част от тези средства са отишли при европейски политици и журналисти, като част от международна лобистка операция, за да отклонят критиките към президента на Азербайджан Илхам Алиев и да популяризират позитивния имидж на своята богата на петрол страна.

Така депутатите от Европейският парламент поискаха цялостно разследване, заради „опитите от страна на Азербайджан и други авторитарни режими за влияние върху вземащите решения в Евопа чрез незаконни средства”.

Членовете на ЕП гласуваха за започване на разследване с 349 гласа „за”, 290 „против” и 42 „въздържали се”.

Нито един член на Европейския парламент не е бил замесен в разкритията за „Азербайджанската пераля” , сочат банковите записи. Има обаче пмножество плащания на бивши членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Единият Едуард Линтъре бившият германски депутат и член на християнския социален съюз, баварската сестра на управляващите християндемократи на Ангела Меркел. Друг е италианският бивш председател на дясноцентристката група в Pace, Лука Волоне.

Припомняме, че в скандалът е замесен и съпругът на  генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова – Калин Митрев. Той е бил назначен миналата година в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие. Митрев е получил поне 425 000 евро за частна консултантска работа от местна фирма „Авеар”.

Свързани статии: 

Случайно или не (и как) Ирина Бокова влезе в „Азербайджанската пералня“

„Гардиън“: Азербайджанската пералня и ролята на ЮНЕСКО *

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук