кьовеши

Европейските делегирани прокурори в България ще бъдат самостоятелна институция, която ще се помещава в своя собствена сграда и ще има отделно деловодство. Макар, че ще бъдат част от прокуратурата, неин шеф ще бъде делегиран прокурор, посочен от Лаура Кьовеши.

Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, които са пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието.

Делегираните прокурори са български прокурори, които обаче работят под шапката на Европейската прокуратура. Припомняме, че България трябва да има 10 делегирани прокурори, като в момента има едно незаето място, след като Кьовеши няколко пъти не одобри предложени лица. Решението за отделянето на делегираните прокурори от прокуратурата в България също е идея на Кьовеши, която макар да не е изразявала директни обвинения към главния прокурор на България Иван Гешев, многократно е демонстрирала особено отношение и недоверие към него.

За да могат да се отделят изцяло от прокуратурата и за осигуряване на добри условия на труд и работна среда с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет подходяща сграда за дейността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени самостоятелни регистратура и деловодство, съобщават от Министерския съвет.

Необходимите средствата за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт. Степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори ще бъде определена от пленума на Висшия съдебен съвет.

Към настоящия момент от Европейската прокуратура се проверяват и се работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата, предвид което е необходимо приоритетно да се предприемат мерки за улесняване упражняването на функциите на европейските делегирани прокурори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук