Българският културен център
Българският културен център "Иван Михайлов"

„Съюзът на борците срещу фашизма в Македония 1941-1945 и техните последователи“ днес ще организира протест в Битоля където ще бъде открит българският Културен център Иван Михайлов.

Според тях “ чрез името на Иван Михайлов – един от най-големите представители на фашизма и най-близък сътрудник на фашистките лидери Хитлер, Мусолини, Анте Павелич и цар Борис III се извършва реабилитация на фашистката идеология, на милитаризма и антимакедонските политики от времето на Втората световна война“. Те твърдят, че се извършва и „ревизия на историографията, както и отричането на народно освободителната война на македонския народ, включително и македонската национална идентичност и се нанася обида на македонското национално достойнство“.

Протестът „на борците и техните последователи“ е и срещу антимакедонската политика на официалните власти в София.

На откриването на Културния център в Битоля днес ще присъстват премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска,нейната заместничка Велислава Петрова, Екатерина Захариева, депутати и други политически лидери от България.

Петков и Йотова ще открият клуба на КЦ „Иван Михайлов” в Битоля

Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна Македония днес, където ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди събитието министър-председателят Кирил Петков ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион, чак до Италия. Изграждането на далекопровода на практика е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

В програмата на Илияна Йотова е предвидено посещение в Охрид на следващия ден – неделя, където ще посети Дневен център за деца с аутизъм. Проектът е финансиран от българското правителство като част от програмата на Министерство на външните работи „Българска помощ за развитие“. Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружение за толерантност и сътрудничество „Хоризонти“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук