европейски съвет
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери се събират на заседание в Брюксел днес и утре. Те ще обсъдят ситуацията в Украйна и оказването на необходимата ѝ военна помощ. Енергетиката, миграцията и развитието на вътрешния пазар са другите теми на заседанието.

Преди началото на заседанието днес държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за предизвикателствата пред света.

Предвижда се след това към срещата да се присъедини президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той ще участва на живо онлайн. Това ще бъде осмото му включване в заседание на Европейския съвет.

В поканата до европейските лидери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомня, че целта е ЕС да осигури на Украйна 1 милион 155-милиметрови снаряди в рамките на една година. Доставката им трябва да бъде част от общите заключения, които се очаква лидерите да приемат за страната, заяви дипломатически източник в Брюксел. Мишел добави, че ще бъдат обсъдени възможностите за търсене на отговорност от извършителите на военни престъпления в Украйна, за използване на запорираното в ЕС руско имущество за възстановяването на нападнатата страна, както и за разгръщане на европейското производство на боеприпаси.

Президентът Румен Радев ще представлява страната ни в Брюксел. Той каза, че България отказва да се присъедини към общите политики за оказване на военна помощ за Украйна.

Лидерите ще разискват и въпроси, свързани с енергийни доставки на достъпни цени. Предвижда се също Европейската комисия да съобщи за напредъка по въпросите, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС.

Утре участниците в Европейския съвет ще разговарят с ръководителите на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхю.

Източник: БТА

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук