Даниел Смилов
Даниел Смилов Снимка: Дойче Веле

Прихваната е сводка на марсиански социолози, които се дивят на нравите български. Даниел Смилов с хумористичен поглед към две от събитията на седмицата – парите за възстановяване на ЕС и новия списък на БГ-прокуратурата.

Всеизвестен факт е, че ракетите на Илон Мъск не само изпращат товари и американци в космоса, но и докарват оттам марсиански учени, които следят какво се случва на Земята. Своите доклади тези учени изпращат по 5G до Червената планета, за да подготвят нейните обитатели за скорошното пристигане на земляните.

Ето и сводката на група марсиански социолози за България от последната седмица, която беше случайно прихваната от новата ми микровълнова печка:

„В България през изминалата седмица се случиха две неща: едното важно, но останало неразбрано, а другото шумно отразено, но незнайно защо. Важното беше предложеният от Европейската комисия план за възстановяване на икономиката на ЕС. Шумното беше поредното разследване на българската прокуратура за организирана престъпна група (ОПГ), в рамките на което беше публикуван списък с имена на известни българи.

Европейският съюз – един от основните белези за разум в човечеството – е в критичен момент на своето развитие. Той или ще се консолидира, като стане по-солидарен и вътрешно координиран, или ще премине към тежък застой и възможен разпад. България е един от най-големите печеливши от този съюз – повечето от хубавите неща тук през последните двайсет години се дължат на него. И не говорим само за материални придобивки като софийското метро, а за самите основи на демокрацията и свободната икономика в страната. Без ЕС България би приличала в най-добрия случай на Македония и Сърбия – слаборазвити страни, непрекъснато изложени на гравитационното поле на Русия и Турция. Въпреки това, българите се държат все едно че са на Уран – те са убедени, че сами си се справят и всичко сами са си измислили: от киселото мляко през кирилицата, та чак до компютъра. Нашите антрополози отдавна, разбира се, знаят, че подобни самовъзвеличаващи митове са разпространени по всички туземни планети.

Възстановителният фонд на ЕС ще даде изключителна възможност на България – която е на опашката на ЕС икономически – да се приближи до останалите. Към момента БВП на България е около 60 милиарда евро: според предложението на ЕК страната би имала възможност за следващите четири години да използва допълнителни 10 милиарда евро. Тази значителна инжекция, ако е правилно насочена, може да доведе до цифровизация и индустриализация, които да вкарат България в 21-век.

Имаме съмнения, обаче, че българите ще използват рационално новата възможност. Те и сега получават значителни фондове от ЕС, които се стопяват в спорни национални проекти. Например, голяма част от европейските пари България раздава като земеделски субсидии на малка група хора, наричани “зърнари”, които се возят в тумбести тенекиени четириколки, наречени “майбаси”. Производството на зърнени култури не създава поминък за хората в селските райони и там зрее недоволство. В тези райони се разпространява партията БСП – незнайно защо наречена “социалистическа” – която налага мнението, че ЕС е виновен за бедите им.

Що се отнася до индустриализацията, за българите тя сякаш се изразява в допотопни фабрики и комини, които цапат природата и произвеждат на загуба. Затова особено популярна е идеята за нова АЕЦ “Белене”, която хем е потенциален риск за околната среда, хем никой не може да докаже, че би била печеливша. Друг подобен проект е т.нар. “Български поток”, за който България даде над милиард евро, за да построи втора паралелна тръба за пренос на руски газ през страната, през която да се пренасят същите количества газ, които се пренасяха по първата тръба. Ако европейските пари влязат в такива начинания, ясно е, че няма да доведат до нищо положително.

Възстановителният фонд изглежда ключов за бъдещето на ЕС, защото той ще подпомогне юга в съюза и ще даде възможност за де факто трансфер на средства от по-богати към по-бедни райони. Това ще е от полза за всички, защото би свалило напрежението между различните страни. От рационална гледна точка България трябва да действа решително за успеха на тази инициатива, като подпомага ЕК, Германия и Франция в прокарването ѝ през органите на ЕС. Единственото, което се чу в България по темата, обаче, беше страхът, че Възстановителният фонд може да доведе до субсидиране на богати държави като Италия и Испания. Както казахме, България се държи не като член на ЕС, а като обитател на Уран.

Шумното

И тази седмица прокуратурата обяви ново разследване за ОПГ в България. Ние проведохме вече шест конференции по тази тема, но още не можем да достигнем до консенсус, какво е това “ОПГ” в български контекст. Срещаме следните трудности:

  1. Емпиричният опит показва, че ОПГ има, когато министър и бизнесмени изразят мнение на конференция, че миноритарен дял на държавно предприятие трябва да бъде продаден през фондовата борса. ОПГ няма обаче, когато всички държавни надзорни органи и служби за сигурност “проспят” източването на голяма банка, като години наред я оставят без нужния контрол. ОПГ има, когато язовир е източен от голямо предприятие с разрешение на министър. ОПГ няма, когато държавна банка за развитие дава голям заем на колекторска фирма, предназначен за стабилизиране на частна банка. Тези примери – и много други – не успяхме да подведем под общо понятие за ОПГ.
  2. Не е ясно кога министър знае за ОПГ и е част от него и кога не знае и то се случва зад гърба му. Има и един особен случай – министър Владислав Горанов, който все не знае, а би трябвало да знае. При него ОПГ-та се случват само между подопечната му Комисия за хазарта и Васил Божков, докато той чудодейно остава в неведение.
  3. Всички твърдят, че в България нищо не става без знанието на премиера Бойко Борисов. Но всички ОПГ-та, които стават все по-многобройни, действат изцяло зад гърба му. Нашите математици твърдят, че това е статистически невъзможно.
  4. Голяма трудност ни създава огромната прилика между ОПГ-тата и борците с тях. Не става дума само за физическата прилика – голите глави и хашлашкия жаргон. Понякога те са едни и същи лица, като в известния случай с експерта на ДАНС Алексей Петров, който беше ту от едната, ту от другата страна. А и тази седмица се разкри, че офицер от друга служба – НСО, също е ОПГ и е участвал в поръчкови убийства. В такива условия нашите криминолози препоръчаха обща презумпция за членство в ОПГ до доказване на противното.
  5. Важна роля в разследванията на ОПГ играят списъците. Както споменахме, тази седмица прокуратурата публикува списък, който изглежда като гигантско ОПГ. Или може би не, но тогава не е ясно, защо прокуратурата го публикува. Миналата седмица обаче Васил Божков публикува друг списък, с който приближен до властта бизнесмен му е обещал пълна подкрепа пред държавен орган – ДКХ. Този списък не влезе в издателския план на прокуратурата, нито в разследване за ОПГ. Изобщо, ролята на списъците е важна, но остава неясна.

Завършваме с една молба. Когато българите кацнат на Марс, не им съобщавайте, че Кирил и Методий бяха част от нашите ранни експертни мисии, целящи цивилизоването на този регион от Слънчевата система. Няма да го приемат добре.

Ваши,

Алфа Спейсрисърч и Галъп Интергалактикал

Текст: „Дойче веле“.

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук