кьовеши
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) вече имат „свой дом“. Правителството днес предостави бившата сграда на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134 на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нуждите на Европейската прокуратура. Това обявиха министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков и зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова на пресконференция след заседанието на кабинета, предаде Lex.bg.

В първите си дни като служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че един от приоритетите му ще е да осигури сграда за Европейската прокуратура. По-късно той обясни, че са били предложени три варианта, а делегираните европрокурори са избрали тази на ул. „Раковски“ №134.

От СДС веднага реагираха срещу тази идея като поискаха други наематели, а не ЕДП, защото в противен случай няма да може да използват символично и едно помещение.

Правителството обаче одобри предложението на Министерството на правосъдието и на МРРБ.

„Осигурихме дом на Европейската прокуратура на ул. „Г. С. Раковски“ №134. Тази сграда ще може да бъде достатъчно добра, за да се настани там Европейската прокуратура и да работи както очаква цялото общество и да помогне за разкриването на част от проблемите, които се коментират България“, заяви днес Иван Шишков.

Зам.-министър Мария Павлова допълни, че днешното решение ще покаже на международните институции стремежа на страната ни да продължи борбата с корупцията и ще рефлектира върху облика ѝ.

Сградата се нуждае от сериозен ремонт, затова Павлова не посочи кога европрокурорите ще могат да се нанесат там. Тя поясни, че на този въпрос отговор може да даде ВСС.

„Няма да има разрешение за строеж, защото сградата е административна, тя е с такива функции и ще бъде извършен само ремонт“, пошегува се Шишков.

Решението европейските делегиран прокурори да бъдат извадени от сградата на българската прокуратура беше взето от 47-мия Парламент по предложение на тогавашния министър на правосъдието Надежда Йорданова. Освен собствена сграда, те получават и собствено секретно деловодство, бюджет и администрация. За въпросните промени настоя и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на последното си посещение у нас през март 2022 г., като целта е да бъдат независими. 

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук