Партия на европейските социалисти

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че са внесли предложение за всеобхватни задълбочени и поголовни проверки на кандидатите за гражданство и право на престой в ЕС срещу инвестиции.

Предоставянето на така наречените златни визи застрашават сигурността на Общността и трябва да бъдат забранени, пише в изявление на групата.

Европейските социалисти коментират, че тези схеми улесняват „прането на пари и избягването на данъци”.

Според тях досега от „златните визи” са се възползвали „опасни бизнесмени и олигарски”, които получават закрила и право безпрепятствено да пътуват в ЕС, срещу обещания за инвестиции.

Социалистите настояват от 2020 г. държавите в ЕС да извършват задълбочени проверки на всички външни инвеститори, поискали гражданство или право на престой, включително за произхода на средствата им.

Европейските социалисти призовават ЕК да представи възможно най-скоро доклад за предоставянето на гражданство срещу инвестиции.

Социалистите изразяват готовност да предложат допълнителни промени в законодателството на основата на изводите от този доклад.

В изявлението им се отбелязва, че четири държави от ЕС „продават паспорти“, а 12 осигуряват право на престой на граждани от държави извън Общността, срещу инвестиции.

Над 6000 паспорта и близо 100 000 разрешения за престой са били издадени по схемите за „златни визи“ срещу 25 милиарда евро преки инвестиции, само за едно десетилетие.

В списъка на „продавачите” влиза и България. Освен нея в него попадат Австрия, Кипър и Малта.

В списъка на „размяна“ на гражданство или право на престой срещу инвестиции са изброени Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Най-много „златни визи“ са били издадени от Испания, Унгария, Латвия, Португалия, Великобритания, Гърция, Кипър и Малта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук