Най-богатите

През първата половина на настоящата година европейците са купили рекорден обем физическо злато (монети и кюлчета), сравнимо с 2009 г., пише агенция „Блумбърг“, позовавайки се на данни от Световния съвет по златото (WGC). Основните причини са страхът от инфлация, както и отрицателните лихвени проценти.

Глобалното търсене на благородния метал се е повишило с 20% през първото полугодие на 2021 година, а най-активно и най-много са купували германците, става ясно от мсечния анализ на WGC „Златото: най-ефективната стокова инвестиция“.

Според проучването най-голямо е търсенето на благородния метал в Китай (27% от световното търсене), следва Индия (23%), Европа (12%), Близкия Изток (10%), Северна Америка (9%), Югоизточна Азия (8%) и другите региони – общо (12%).

Като рекордьор сред страните, в Германия през първото полугодие на 2021 г. търсенето на благородния метал се е увеличило с 35% в сравнение с втората половина на 2020 г., което е значително по-високо от средното глобално повишение за целия свят. Жителите на други страни от Западна Европа също активно са купували злато.

Цената пада надолу

Въпреки това цените на златото са паднали почти със 7% от началото на юни, тъй като пазарът се подготвя за решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) за ограничаване на мащабните си мерки за стимулиране, които помогнаха металът да достигне рекордно високо ниво през 2020 година, обобщават от Световния съвет по златото. По време на виртуалната конференция в Джаксън Хоул в петък, председателят на Фед Джером Пауъл каза, че този въпрос ще бъде разгледан на предстоящата септемврийска среща на борда на Централната банка на САЩ.

От другата страна на Атлантическия океан, в Европа, очакванията за повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващата година остават приглушени. Това може да подкрепи нарастващото търсене на злато в Европа и в Германия, дори ако глобалните цени на благородния метал спада тя, прогнозират от WGC.

Цените на златото слязоха от последните върхове от миналата година, но все още се движат около 1 800 долара за унция.

През първата половина на 2021 г. златото е загубило повече от 4% на годишна база, докато световните акции удрят рекорди, а Фед разработва стратегия за намаляване на стимулите. Пазарните участници очакват да видят как председателят на Фед Джером Пауъл ще балансира между повишената инфлация и ускоряване на броя на заразените с новия щам Delta на COVID-19, което затруднява икономическото възстановяване. Според „Блумбърг“, глобалният запас от активи, обезпечени със злато, е намалял с 8.5% през последните 12 месеца.

В същото време, обаче, златото представлява най-голям процент от резервите на централните банки по света: Наело е САЩ (8 133.5 тона и 77.6% от общия резерв), втора е Германия (3 362.5 тона и 74.3% от резерва), 3-та е Италия (2 451.8 тона и 68.9% от резерва), 4-та е Франция (2 436.0 тона и 64.3% от резерва), 5-та е Русия (2 295.4 тона и 21.8% от резерва).

Доставките са ограничени

От Световния съвет по златото изчисляват, че има около 201 296 тона злато над земята, на стойност над 12.2 трлн. долара. Минното производство добавя приблизително по 3 300 тона всяка година, което се равнява на годишно увеличение от 1.8%.

Краткосрочните ограничения на предлагането могат да засегнат много стоки, а тези ограничения обикновено се основават на променливи фактори, като темповете на производство, например. Затова пък при златото съществуват по-малко предпоставки за сътресения в предлагането.

И въпреки че добивът на злато може да бъде увеличен, в крайна сметка по-голямото количество на метала от наличното на Земята остава в нейните недра.

Производството също представлява диференциращ фактор за пазара на злато. Производството на много от т. нар. суровинни стоки, включително някои от най-активно търгуваните по борсите, са силно концентрирани в определени региони на света. Например 40% от петрола се произвежда в Близкия изток и Евразия, платината идва предимно от Южна Африка, а среброто се добива главно в Латинска Америка.

Златото, обаче, е относително равномерно разпределено, като в нито един регион не се добива повече от 23% от общото производството, по данни към 2021 г., с изключение на Европа и Близкия Изток: Африка (23% от общия добив на злато), Азия (19%), Латинска Америка (16%), Северна Америка (15%), Евразия (14%), Океания (11%), Европа (2%) и Близкия изток (0%).

Тази диверсификация на производството допринася за по-високата ценова стабилност на златото спрямо другите метали и стоки, тъй като го прави по-малко подвластно на геополитически и други специфики рискове, вкл. и промените във времето, произтичащи от климатичните изменения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук