Европейска прокуратура
Снимка: https://www.europarl.europa.eu/

Днес Европейската прокуратура в София извърши десетки претърсвания и следствени действия в рамките на разследване на възможни измами, свързани със системата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ на ЕС), от които ЕС и националните бюджети са претърпели загуби в размер на милиони евро, съобщиха от Европрокуратурата в съобщение на сайта си. 

Частно дружество, което отговаря за проверката на емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за предполагаемо представяне на фалшифицирани доклади на компетентните национални органи, се казва в съобщението.

Според разследването от 2017 г. досега дружеството съзнателно е подавало фалшиви данни и документация за годишните доклади за емисиите на парникови газове, произведени от топлоелектрически централи и топлофикационни дружества в България, с цел да занижи количеството на произведените от тях емисии в рамките на СТЕ на ЕС.

Въз основа на събраните доказателства се изчислява, че подадените пред националните органи данни за занижени емисии са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро под формата на неплатени суми за действително потребени емисии на парникови газове. Освен това недокладваните емисии са оказали влияние и върху качеството на въздуха в България.

Повече от 150 полицейски служители участват в претърсванията, извършвани в 11 български града, със съдействието на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Вече са извършени над 40 претърсвания и са разпитани повече от 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация, свързана с разследването. Дейностите по разследването все още продължават.

СТЕ на ЕС е една от основните политики на ЕС за смекчаване на последиците от изменението на климата и е първият в света пазар на въглеродни емисии. Тя има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. В рамките на СТЕ на ЕС дружествата трябва да получат квоти за емисии, покриващи техните въглеродни емисии.

По-рано днес мащабна акция на ГДБОП и ДАНС протече в цялата страна. ГДБОП и ДАНС влязоха в три ТЕЦ-а у нас, както и в топлофикациите в шест града. Информацията бе потвърдена от служебния министър на вътрешните работи министър Иван Демерджиев, който говори пред журналисти. Той обясни, че операцията е под надзора на Европейската прокуратурата у нас.

По информация на БНР проверки са се извършили в няколко ТЕЦ-а. Сред тях са „Бобов дол“, „Брикел“ и „Марица-3“. И трите централи се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, който официално се води техен консултант. Освен това текат проверки в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. Вижте още.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук