евростат

През 2021 г. в Европейския съюз над 23% от младите хора, на възраст от 15 до 29-годишна възраст, които са в образователната система, също така и работят. Нивото на безработните младежи достига 3% – такъв процент от младите хора са търсили работа и са били на разположение да започнат работа, докато 73% остават извън работната сила – не са заети и не търсят работа. Това сочат най-новите данни на статистическа служба към Европейската комисия Евростат, публикувани днес.

Infographic: Young people in formal education by labour market status, 2021

Осигуряването на добро образование на младите хора е важна цел – в крайна сметка те определят бъдещето. Скоростта, с която младите хора преминават от образователната система към пазара на труда, варира значително в отделните държави-членки на ЕС. В някои страни младите хора започват да работят, например под формата на работа на непълно работно време, работа през уикенда или студентска работа, докато все още участват във формалното образование. Това се определя от националните системи за образование и обучение, както и от други фактори, като например характеристиките на националния пазар на труда и културните фактори, отбелязват от Евростат.

Сред държавите – членки на ЕС, Нидерландия има най-голям дял студенти и ученици на възраст 15-29 години, които са били наети на работа, докато са били в процес на обучение през 2021 г. (70%), следвана от Дания (49%) и Германия (42%). За разлика от тях, най-ниските дялове на заетост сред студентите и учениците на възраст 15-29 години са установени в Румъния (2%), Словакия (4%), Унгария и България (и двете по 5%).

Най-висок дял на студентите и учениците на възраст 15-29 години, които са били безработни (което означава, че са търсили работа и са били на разположение да започнат работа, докато учат), е регистриран в Швеция (14%), следвана от Финландия (9%) и Нидерландия (7%). От друга страна, по-малко от 1% от студентите и учениците в тази възрастова група са били безработни в Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Данните сочат още, че през 2021 г. България е сред страните с най-голям дял на младежите от 15 до 29-годишна възраст, които са били извън работната сила – 94,2% от българите в тази група не са заети и не търсят работа. По-голям подобен дял на младежите сред страните от ЕС имат Румъния (97,4%) и Словакия (95,4%).

В момента в България се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на учениците, които учат в училищата, отбелязва Евростат.

Разлики между мъжете и жените

През 2021 г. дяловете на жените, участващи във формалното образование, са по-високи от тези на мъжете, особено във възрастовата група 20-24 години (54% жени в сравнение с 45% мъже).

При разглеждане на трудовия статус и участието в образованието най-голям е делът на мъжете на възраст между 20 и 24 години, които не учат и са заети (39%). В същото време най-голям дял от жените в същата възрастова група са в образование и извън работната сила (34%).

Във възрастовата група 25-29 години разликите между половете намаляват, когато става въпрос за участие във формално образование, като дяловете на мъжете и жените донякъде се изравняват. Въпреки това се появяват разлики, когато става въпрос за хората, които не участват в образование (по-голямата част от тази възрастова група). Делът на мъжете на възраст 25-29 години, които не участват в образованието и са заети (70%), е значително по-висок от съответния дял сред жените (62%). И обратно, повече жени, отколкото мъже на възраст 25-29 години, не учат и са извън работната сила (16% спрямо 7%).

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук