11,9% от възрастното население на Европейския съюз твърди, че е активно, имайки предвид, че са присъствали на срещи, подписвали са петиции и по един или друг начин са участвали в дейности, свързани с политически организации и партии.

Данните са за 2015-та години и са в резултат на изследване, проведено от европейската статистическа служба „Евростат”.

Евростат

Най-големият процент активни граждани е регистриран във Франция (24,6%). Следват шведите – 22,1% от гражданите на Швеция са участвали в дейности, свързани с политически организации или са се подписали на петиция.

Точно обратна е ситуацията в Кипър – едва 2,1 на сто са били политически активни. В Словакия процентът е 2,8, а в Румъния – 3,6.

Данните показват, че по-високообразованите хора са били по-активни.

20,8% от населението на Европейския съюз с висше образование твърдят, че са участвали в подобни кампании. Значително по-малък е броят на хората с по-малко образование, включили се в политически и социални кампании – 11,4% от завършилите 12 клас и 5,6% от прекъсналите по-рано училище.

Има още един фактор, който явно оказва някакво влияние. Хората, които имат по-висок доход, са по-склонни да бъдат по-политически и социално активни.

Данните на „Евростат” показват, че 17,9 на сто от активните граждани, имат високи заплати, а 8,9 са с по-ниско заплащане.

КЪДЕ СЕ НАРЕЖДА БЪЛГАРИЯ:

Данните на „Евростат” отреждат на България едно от последните места в класацията. Едва 3,7 от гражданите са били активни в изследвания смисъл (да са присъствали на срещи, подписвали са петиции и по един или друг начин са участвали в дейности, свързани с политически организации и партии).

От тях 8,3 на сто са с висше образование, 3,1% са учили до 12 клас, а 1,5 на сто не са завършили училище.

диаграма

Данните на европейската статистическа служба показват, че 7,7% от активните българи имат по-високи доходи, докато 1,6 на сто – не.

Още един любопитен детайл е, че мъжете са по-активния пол – 4,1% от българите, участвали в петиции и политически мероприятия са мъже, а 3,3 на сто са жените. Във Франция това не е така – оказва се, жените там са по-активни – 25,3% срещу 23,9%. В северната ни съседна Румъния ситуацията е сходната, макар разликите там да не са особено големи (3,9% мъже и 3,3% жени).

диаграма2

Прави впечатление, че в Македония, която не е член на ЕС, активното население е 9,8%, от които 12,5 на сто са мъже, а 7,1% – жени.

Като цяло данните за България са около средното за Европейския съюз ниво.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук