ЕЦБ евро

Еврото навърши двадесет години. Междувременно Европейската централна банка и членовете ѝ изпращат разнопосочни послания за лихвения процент. Според едни той ще се увеличи от 2023 г., официалната версия е, че такъв сценарий е малко вероятен.

„Празнуваме 20-годишнината на единната ни валута – еврото“, това написаха в социалната мрежа “Twitter” от Европейската централна банка. По случая всяка вечер до 9 януари 2022 г. сградата на ЕЦБ във Франкфурт ще е оцветена в пъстри цветове.

На 1 януари 2002 г. гражданите на 12 държави от Европейския съюз въведоха еврото. Днес то е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС. Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

За да бъде в крак с времето ЕЦБ обмисля създаването на цифрово евро, което да е в унисон с други централни банки по света.

На фона на това празненство управителят на Централната банка на Латвия и член на управителния съвет на Европейската централна банка Мартинс Казакс отбеляза, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ в началото на 2023 г. е „възможен сценарий“. Това изказване може да бъде разбрано като предупреждение, на не можем да сме сигурни.

Банкерът добави, че ЕЦБ ще продължи да следи ситуацията и ще бъде готова да повиши лихвите или да намали настояшите стимулиращи мерки, ако е необходимо. Той обърна внимание, че банката ще бъде готова да се намеси, ако инфлационни перспективи продължават да се повишават.

Припомняме, че след края на декемврийското заседание на ЕЦБ, управителят на централната банка Кристин Лагард подчерта, че банката е „много малко вероятно“ да повиши лихвените проценти преди 2023 година.

Според статистика за банковите лихвени проценти в еврозоната за ноември 2021 г. лихвеният процент остава непроменен.

Ето как изглежда графиката на банкови лихви по нови заеми и депозити от корпорации от еврозоната:

статистика за ноември ЕЦБ

Ето и какво се случва с банковите лихви за корпорации:

лихви ноември

Представяме ви и графика на банковите лихви за домакинствата в еврозоната:

домакинства лихви

Всичко изглежда спокойно и дори оптимистично, но нека не забравяме, че това може да е затишие пред буря. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук