медиите подкрепа ЕС

България трябва да изпрати в Брюксел коригирания План за възстановяване и устойчивост в частта върховенство на правото до 15 януари. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова след изслушването си в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

В момента основният текст, по който се работи е за контрола и отчетността на главния прокурор. Именно в тази посока работят и експертите, тъй като предложението, което е дошло от Европейската комисия, е било разследване срещу главния прокурор да се води от съдия-следовател, съобщават от БНР.

Тъй като такава фигура у нас няма, все още се уточнява кой може да разследва главния прокурор – съдии, прокурори или следователи на върховно ниво, които да бъдат избирани на случаен принцип.

Предложението е във времето, в което те не разследват главния прокурор, тъй като не се очаква той да бъде обект на постоянно наблюдение, те да вършат своята обичайна работа.

Йорданова обясни, че детайлите все още се доуточняват от гледна точка на конституционното им синхронизиране. Тя обаче е категорична, че страната ни ще предложи правилният модел за справяне с проблема, тъй като една от целите на нейния мандат е именно решаване на въпроса с контрола и разследването срещу главния прокурор.

Припомняме, че днес Йорданова беше изслушана от парламентарната правна комисия, където в продължение на час и половина отговаря на въпросите на депутатите. По време на изслушването тя заяви, че се обмисля механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор докато тече разследването.

Интересно е да се отбележи, че малко преди Коледа от прокуратурата публикуваха становище, в което категорично отрекоха промените в ппрокуратурата да са обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост, като дори нарекоха подобни изказвания манипулиране на общественото мнение с цел отстраняване на настоящия главен прокурор и овладяване на прокуратурата. От днешната информация обаче става ясно, че проблемите в прокуратурата действително са били една от пречките за приемането на плана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук