пари
Прасе-касичка.

Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца на 2023 г., сочат данните на Евростат, цитирани от БНР. Икономиката й се е свила с 0,1% през първото тримесечие спрямо периода от октомври до декември миналата година.

0,1% е спадът, който бе регистриран и през четвъртото тримесечие на 2022-ра в еврозоната спрямо предходните 3 месеца. Две последователни тримесечия спад на икономиката се дефинират като техническа рецесия. Мнозина анализатори прогнозират, че забавянето може да се задълбочи през годината, тъй като потреблението е ударено сериозно на фона на все още високата инфлация и високите лихви.

През май Евростат публикува предварителни данни, с които на тримесечна основа бе регистриран минимален ръст, но преразглеждането се е наложило заради втората оценка на германската икономика – най-голямата в Европа. Отрицателен растеж за същия период е регистриран в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

На годишна база брутният вътрешен продукт в еврозоната се е повишил с 1%. В целия Европейски съюз повишението е същото. По-рано през деня Националният статистически институт публикува данни, че по предварителна оценка за първото тримесечие българската икономика е нараствала с 2,3% спрямо същия период на миналата година и с 0,5% спрямо предходните три месеца.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук