еврозоната, присъединяване

Икономиката на еврозоната изпадна във втора рецесия за по-малко от година през първото тримесечие, показват днешни данни. Бавните ваксинации и блокирането заради пандемията спират възстановяването, предава АФП.

Данните са в ярък контраст от тези на САЩ, където икономиката се е разраснала през същия период, отчитайки годишен ръст от 6,4%. Китай също се измъква от Covid пандемията с 18,3% скок в растежа на брутния вътрешен продукт на годишна база.

Европа беше силно засегната от втора и трета вълна на коронавирус, които попречиха на опитите да се отвори отново икономиката. Нови данни дадоха на европейците увереност, че рецесията ще бъде краткотрайна, като проучванията показват, че производството в момента процъфтява. И тъй като кампанията за ваксинация най-накрая набра скорост, се очаква да последва увеличение в търсенето, тъй като европейците започват да харчат повече в магазини, в отворени ресторанти и за туризъм.

Бавно придвижващият се план за възстановяване на ЕС също се очаква най-накрая да влезе в релси, като даде така необходимия тласък на южните държави, смазани от пандемията, като Италия или Испания. Германия е с най-голямото забавяне на растежа през периода от януари до март, като износът не успя да покрие стръмния спад в търсенето от обезкуражени потребители, твърдят анализатори.

Потребителските цени в еврозоната междувременно са се повишили през април с 1,6%, като се приближават до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Повишаването на цените, отново до голяма степен подхранвано от енергийните разходи, идва след петмесечна инфлация и постепенен обрат по-рано тази година. Но основната инфлация, ударила нестабилните компоненти като енергия или храна, всъщност се задълбочи през април, което означава, че търсенето все още не презарежда икономиката.

Безработицата до голяма степен бе пощадена от най-тежкото предвиждане по време на кризата, от което първоначално се страхуваха анализаторите, когато пандемията замрази глобалната икономика в началото на 2020 г. Евростат съобщи, че безработицата в еврозоната е спаднала до 8,1% през март, въпреки че това е с един процент повече от година по-рано. През март безработицата в целия ЕС е спаднала до 7,3%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!