Чехия руската ваксина

В Бразилия „Спутник V“ засега няма да получи официално разрешение, тъй като Държавната агенция по лекарствата Anvisa е открила индикации, че използваният при тази ваксина вирус носител „Аденовирус 5“ не е „обезвреден“ и затова може да започне да се размножава. 

Вирусът носител при руската ваксина „Спутник V“ не е обезвреден и има сериозни опасения, че може да предизвика сериозни заболявания. Заради тези съмнения, Бразилия отказа да одобри руската ваксина.

Държавната агенция по лекарствата Anvisa е открила индикации, че използваният при тази ваксина вирус носител „Аденовирус 5“ не е „обезвреден“ и затова може да започне да се размножава. А това би могло да бъде много опасно за хора със слаба имунна система, тъй като с активния вирус пациентът де факто получава инжектиран причинителя на заболяването. За това предупреждава американската вирусоложка от университета в Джорджтаун д-р Анджела Расмусен.

Подобно на препаратите на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската „Спутник V“ също е векторна ваксина. При правилна употреба тези ваксини са много надеждни и значително по-лесни за поставяне от РНК-ваксините, които трябва да се съхраняват при много ниски температури.

Стандартна процедура при производството на векторна ваксина е да бъдат заличени гените Е1 и Е3. Точно това обаче изглежда не е било направено при ваксините, стигнали до Бразилия.

През март тази година и Словакия също се отказа да позва „Спутник V“. Причината беше, че словашкият държавен контролен орган за лекарствата установи, че доставените на страната 200 000 дози от руската ваксина се различават от ваксините на същия производител, които се поставят в други страни.

Словашките здравни власти твърдят, че доставената в страната ваксина е с различни показатели от тази, чиито проучвания бяха публикувани в авторитетното сп. Lancet през февруари. Тогава данните показаха 91% ефективност на руската ваксина, което я поставя наравно със западните конкуренти.

Така между Русия и Словакия възникна сериозен спор. Словашкият министър на здравеопазването трябваше да подаде оставка, а Русия си поиска обратно доставените количества от ваксината.

Производителят на руската ваксина мина в защитна позиция и определи като „фалшиви новини“ и случващото се сега в Бразилия.

„Големите фармацевтични компании са разтревожени от успеха на „Спутник V“, не успяват да открият никакви слаби места и затова са принудени да прибягват до фалшиви новини, които обаче лесно могат да бъдат опровергани“, гласи становището на руския производител на ваксината.

В България, здравната комисия в Народното събрание изненадващо подкрепи в четвъртък предложението на БСП, с което парламентът възлага на Министерския съвет да направи постъпки за покупката на руската ваксина „Спутник V“. Основният проблем, в случая, е, че руският препарат все още не е получил разрешение за използване на територията на Европейския съюз от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

По време на заседанието на комисията, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, припомни, че според законите в България не е позволено да се внасят лекарствени продукти, които не са одобрени централизирано от ЕМА.

Въпреки че от БСП настояват за внасянето на руската ваксина още от февруари, от партията не са обявили дали, ако бъде внесена, членовете на партията ще изберат нея като предпочитан вариант за имунизация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!